Studii biblice

Aprofundează valorile Scripturii cu ajutorul studiilor în format audio

Biruinta asupra forțelor răului

STUDIUL 6 » 3 NOIEMBRIE - 9 NOIEMBRIE
Text de memorat: „Totusi, în toate aceste lucruri, noi suntem mai mult decât biruitori prin Acela care ne-a iubit." (Romani 8:37)
0:00
0:00

Gândul central: Prin Hristos, noi suntem biruitori asupra tuturor fortelor care vor sa ne asupreasca.

În unele zone ale lumii, religia este considerata în principal o sursa de putere si o cale de a face fata problemelor vietii cotidiene. Ideea crestina de mântuire din pacat, de exemplu, este straina multor religii traditionale. În aceste locuri, crestinismul nu este decât un mijloc prin care pot fi rezolvate problemele vietii de zi cu zi.

Este adevarat ca stilul de viata crestin prezinta multe avantaje practice, totusi nu trebuie sa uitam ca religia crestina arata spre lumea de dincolo.Crestinismul vede o alta dimensiune a realitatii, dincolo de lumea materiala. Ambele tarâmuri sunt importante si ambele gazduiesc forte rivale una alteia. Cât de recunoscatori ar trebui sa fim pentru fagaduinta biruintei pe care o putem avea atât în problemele vietii de zi cu zi, cât si în plan spiritual.

Subliniem si aici ca tema cuprinzatoare a marii lupte dintre Hristos si Satana trebuie sa constituie cadrul general al conceptiei noastre despre lume si despre locul nostru în ea, în calitate de crestini. În aceasta lupta, crestinismul nu îi lasa pe adeptii lui sa se lupte singuri cu fortele raului. Dimpotriva, prin Hristos, noi am primit fagaduinta ca le vom birui.

Cadrul pregatit pentru biruinta

Crestinul nu ar avea nicio speranta sa obtina biruinta asupra fortelor raului daca nu ar fi fost pregatit deja cadrul pentru biruinta lui. În studiul din saptamâna trecuta, s-a subliniat faptul ca Hristos a obtinut biruinta asupra tuturor tipurilor de puteri rele si ostile binelui. Într-un sens foarte real, faptul ca au fost demascate si dezarmate le-a impus niste limite. Su-
punând aceste puteri, Hristos a pregatit cadrul pentru biruinta crestinului.

1. Pavel se roaga pentru iluminarea ochilor crestinilor din Efes. Cum întelegem cuvintele lui în contextul marii lupte. Ce a realizat Domnul Hristos pentru noi. Ce fagaduinte ne sunt date aici. Cum putem aplica aceste fagaduinte la experienta noastra. Efeseni 1:18-22

Pavel se roaga pentru credinciosi ca ochii lor sa fie iluminati, astfel încât viata lor sa fie plina de speranta crestina, sa-si cunoasca privilegiul de mostenitori ai lui Dumnezeu si sa cunoasca din proprie experienta puterea Sa, o putere la fel de mare ca puterea care L-a înviat pe Isus din morti.

2. Reciteste Efeseni 1:20-22. Ce anume din aceste fagaduinte putem cere sa se împlineasca în dreptul nostru, în lupta cu niste forte mai puternice decât noi.

Ca urmare a rastignirii si învierii lui Hristos, toate lucrurile, inclusiv domniile si stapânirile, îi sunt supuse Lui. Cadrul este într-adevar pregatit pentru ca biruinta noastra, a fiecaruia personal, asupra tuturor fortelor care ne oprima din punct de vedere spiritual, sa fie posibila.

Reciteste textele indicate în sectiunea de astazi. Ce idei îti pot fi de folos în luptele pe care le porti în acest moment. Gândeste-te la afirmatiile care se fac în ele si la fagaduintele pe care le avem prin Hristos. Cum putem transpune în practica aceste învataturi.

Nadejdea biruintei

Cadrul este pregatit pentru ca noi sa putem obtine biruinta asupra fortelor raului si, mai mult decât atât, Biblia ne ofera în mod clar speranta ca biruinta este deja a noastra.

3. Ce idee vrea sa transmita Pavel în Romani 8:26-39. Ce motive avem sa privim viitorul cu încredere. Noteaza toate fagaduintele si cuvintele de încurajare din acest pasaj. Cum le putem transforma în realitate si cum putem trai potrivit acestor învataturi din Cuvântul lui Dumnezeu.

Pasajul din Romani 8:29,30 este de multa vreme terenul dezbaterilor pe tema predestinarii. Totusi el apare în cadrul unei mari fagaduinte.Pavel prezinta cel putin doua motive pentru care crestinul poate avea încredere în Domnul. În primul rând, Duhul ne ajuta în încercari si „suspina” pentru noi. În al doilea rând, potrivit planului vesnic al lui Dumnezeu, toate lucrurile, inclusiv încercarile, contribuie la binele final al crestinului (chiar daca lucrul acesta nu este foarte vizibil în momentul de fata). Manifestarea încrederii în Dumnezeu în vremurile grele este un aspect esential al trairii prin credinta, si nu prin vedere. În versetele 29 si 30, Pavel justifica încrederea exprimata în versetul 28. El arata aici ca planul lui Dumnezeu pentru cei care Îl iubesc este amplu, incluzând toate procesele mântuirii.

4. Argumentul adus de Pavel în sprijinul încrederii crestinului atinge punctul culminant în versetele 31-34. Ce ne spune el aici. Ce învataturi practice putem desprinde de aici.

5. Care sunt lucrurile asupra carora putem câstiga biruinta si care nu ne pot desparti de dragostea lui Dumnezeu. Romani 8:35-39

Observa ca în aceasta lista apar si stapânirile si puterile. Faptul ca lista lui Pavel este atât de lunga ne lasa sa întelegem ca în universul acesta nu exista nimic asupra caruia crestinul sa nu poata fi biruitor prin Hristos.

Crestinii în lupta cu Diavolul

6. Ce fagaduinta le este oferita în Iacov 4:7 celor care se împotrivesc Diavolului. Cum ne putem împotrivi unei forte cu mult mai puternice decât noi. Vezi si Deuteronomul 4:4.

Crestinul nu este o victima neajutorata, lasata în voia Diavolului (observa si în acest context cât de important este sa întelegem ca Satana si îngerii rai sunt fiinte reale!). Totusi crestinul nu este chemat în primul rând sa se ridice împotriva Diavolului, cât sa îi opuna rezistenta. Cuvântul grecesc tradus cu „a se împotrivi” este anthistemi si înseamna „a opune re-
zistenta fata de ceva”. Este vorba de o anumita atitudine care îl determina pe Diavol sa plece. Este atitudinea de supunere completa a crestinului fata de Isus, singurul care are puterea de a-l alunga pe Satana de la noi.

7. Ce fagaduinte îi sunt date crestinului în fata unui dusman care este asemanat cu „un leu care racneste si cauta pe cine sa înghita”. Cum ne ajuta aceste versete sa explicam ideea exprimata de Iacov. 1 Petru 5:6-10. Vezi si Efeseni 4:27; 6:11.

Petru a scris aceste cuvinte pentru a-i încuraja pe crestinii persecutati. El stia clar ca în spatele persecutiei se afla arhivrajmasul, Satana. La fel ca Iacov, apostolul i-a îndemnat pe crestini sa i se împotriveasca, apelând la acelasi cuvânt grecesc anthistemi, dar adaugând un cuvânt care arata modul în care sa ne împotrivim: stereoi („tare”, „ferm”). Astfel, el su gereaza ca Diavolul va fugi de la aceia care ramân tari si neclintiti ca stânca în fata atacurilor lui. Atitudinea de lasitate nu va avea succes. Petru stie însa ca, în ciuda unei pozitii ferme, suferinta poate dura o vreme, dar ca Dumnezeu îl va desavârsi pe crestin, îl va întari, îi va da putere si îl va face neclintit (1 Petru 5:10).

Avem foarte multe fagaduinte pentru umblarea crestina, dar niciuna nu ne spune ca vom fi scutiti de suferinta. Exista vreun crestin care sa nu fi cunoscut personal realitatea suferintei. Pe acest pamânt, omul pare a fi destinat suferintei. Totusi cum ne ajuta credinta sa trecem cu bine prin dureri si necazuri.

Exemple de biruitori (1)

Pâna acum, Biblia ne-a vorbit despre speranta si fagaduintele biruintei pe care crestinul o poate avea. Pe lânga acestea, ea ne ofera si câteva exemple reale de oameni care au câstigat biruinta asupra fortelor raului. Sa începem cu exemplul lucrarii primilor ucenici ai Domnului Isus.

8. Ce misiune le-a fost încredintata ucenicilor. Cum putem întelege aceasta misiune în legatura cu marea lupta. Ce ne spune noua, celor care suntem chemati astazi sa le vorbim oamenilor despre Isus. Matei 10:1-8; Marcu 6:7,12,13; Luca 9:1,2; 10:1-20.

Este destul de interesant faptul ca, atunci când i-a trimis pe ucenici sa proclame Evanghelia venirii Împaratiei lui Dumnezeu, Domnul Isus a considerat ca era important sa le dea putere peste demoni si peste duhurile necurate. Lucrul acesta nu este surprinzator, întrucât predicarea corespunzatoare a Evangheliei atrage dupa sine demascarea acestor puteri.

Din moment ce era de asteptat ca aceste puteri sa se manifeste în timpul proclamarii Evangheliei, era necesar ca ucenicii sa aiba putere peste ele. Asa cum s-a anticipat, fortele raului au început sa se manifeste în timp ce ucenicii mergeau din loc în loc si predicau; multi demoni si multe forte ale raului au fost scoase din cei pe care îi posedau.

Se pare ca Domnul Isus nu le-a încredintat celor saptezeci de ucenici sarcina expresa de a scoate demoni (Luca 10:9). Totusi acesta este aspectul misiunii care i-a entuziasmat cel mai mult (Luca 10:17). Cei saptezeci i-au dat bucurosi lui Isus vestea ca, în timp ce mergeau din loc în loc si predicau Evanghelia Împaratiei, demonii le erau supusi. Ei si-au dat seama în mod sigur ca lucrul acesta a fost posibil prin puterea lui Isus, care lucra prin ei.

Se pot spune multe lucruri despre aceste texte si despre modul în care ar trebui întelese astazi, dar ideea principala este aceea ca noi, crestinii, am fost chemati sa ducem Evanghelia în lume si ca avem, prin Hristos, puterea de a o proclama.

Ce aplicatie personala ar trebui sa desprindem din cuvintele lui Isus consemnate în Luca 10:20. Ce este cu adevarat important în viata. Ce putem face pentru a ne asigura ca ne mentinem atentia îndreptata spre lucrurile care sunt într-adevar importante.

Exemple de biruitori (2)

Exemplele de biruinta asupra fortelor demonice pe care le-am studiat ieri sunt preluate din timpul vietii Domnului pe pamânt. Dar în cartea Faptele apostolilor descoperim noi biruinte ale urmasilor lui Isus asupra fortelor demonice.

Bineînteles ca lucrul acesta nu ne surprinde, deoarece cunoastem fagaduintele pe care li le-a facut Domnul Isus ucenicilor în legatura cu prezenta Duhului Sfânt care avea sa-i însoteasca dupa Înaltarea Sa (vezi Ioan 14:16).

De asemenea, stim prea bine ca marea lupta dintre Hristos si Satana va continua pâna la sfârsitul timpului, cu toate ca deznodamântul ei a fost hotarât deja la cruce. În aceasta situatie, urmasii lui Hristos aveau sa fie angajati în acest conflict chiar si dupa Înaltarea Sa, în mod deosebit în timp ce aduceau la îndeplinire misiunea Evangheliei.

9. Ce lectii putem desprinde din urmatoarele exemple de biruinta asupra fortelor raului. Cum le putem aplica la situatiile cu care ne confruntam astazi în lucrarea de evanghelizare si de marturisire.
Faptele 5:12-16
Faptele 3:1-11
Faptele 16:16-18

În Faptele 16:16-18, este prezentat un caz neobisnuit. Cuvintele sclavei exprimau un mare adevar. Totusi Pavel nu a mai suportat sa o auda,pentru ca si-a dat seama ce se petrecea. Puterile supranaturale pe care ea dovedea ca le are si care le aduceau bani stapânilor ei nu veneau de la Domnul si Pavel a înteles lucrul acesta. Când spunea ca „oamenii acestia sunt robii Dumnezeului celui Preaînalt”, ea nu se referea la Dumnezeul adevarat, ci, foarte probabil, la un zeu canaanit care era cunoscut sub nu-
mele de Elyon (Cel Preaînalt). Observa cât de usor putea o asemenea confuzie sa compromita adevarul, chiar si prin simpla utilizare a unor cuvinte obisnuite.

Reciteste Faptele 5:12-16 si gândeste-te la faptul ca oamenii sperau ca „macar umbra” lui Petru sa treaca peste ei. Ce avertizare trebuie sa gaseasca aici crestinul care lucreaza pentru Domnul, mai ales în cazul în care se considera ca lucrarea lui este „de succes”.

Studiu suplimentar

Citeste Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii, cap. 7, Credinta si faptele, cap. „Însusirea neprihanirii lui Hristos”.

„Isus a câstigat biruinta prin supunere si credinta în Dumnezeu, iar prin apostolul ne spune: «Supuneti-va dar lui Dumnezeu, împotriviti-va Diavolului si el va fugi de la voi. Apropiati-va de Dumnezeu si El Se va apropia de voi» (Iacov 4:7,8). Noi nu ne putem salva singuri din puterea ispititorului. El a biruit omenirea si, atunci când încercam sa-i stam împotriva prin puterile noastre, ajungem cu siguranta o prada a vicleniei lui; dar «Numele Domnului este un turn; cel neprihanit fuge în el si sta la adapost» (Proverbele 18:10). Satana tremura si fuge din fata celei mai slabe fiinte care gaseste adapost în Numele acesta puternic.” (Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii, pag. 130, 131)

„Puterea nemarginita a Duhului Sfânt este apararea oricarui suflet zdrobit. Hristos nu va îngadui ca vreunul dintre cei care, prin pocainta si credinta, au cerut protectia Sa, sa treaca sub puterea vrajmasului. Mântuitorul este alaturi de cei ispititi si încercati. La El nu poate fi insucces, pierdere, imposibilitate sau înfrângere; noi putem totul prin Acela care ne întareste. Când vin ispitele si încercarile, nu astepta sa rezolvi toate dificultatile, ci priveste la Isus, ajutorul tau. Exista crestini care gândesc si vorbesc prea mult despre puterea lui Satana. Ei se gândesc la vrajmasul lor, se roaga în privinta lui, vorbesc despre el si, în închipuirea lor, el creste fara încetare. Este adevarat ca Satana este o fiinta puternica, dar, multumim lui Dumnezeu, avem un Mântuitor puternic, care l-a izgonit pe cel rau din cer. Satana simte placere când îi preamarim puterea. De ce sa nu vorbim de Isus. De ce sa nu preamarim puterea si iubirea Lui.” (Ibidem, pag. 490, 493)

Întrebari pentru discutie

1. Gândeste-te la exemplele de biruinta prezentate în studiu. Se mai întâmpla astazi asemenea lucruri.

2. Ce înseamna sa ne apropiem de Dumnezeu. Discutati în cadrul grupei ce înseamna aceste cuvinte, cum ne putem apropia de Dumnezeu în mod concret si care sunt efectele acestei apropieri.

3. Imagineaza-ti ca esti Petru si ca oamenii vor ca macar umbra ta sa treaca peste ei. Gândeste-te ce efect poate avea acest lucru asupra vietii tale spirituale. Care este singura masura de siguranta pe care o poti lua într-o astfel de situatie.

2012 Creșterea în Hristos

Marea luptă, un concept fundamental
STUDIUL 1 » 29 OCTOMBRIE-5 OCTOMBRIE
Apocalipsa si Dumnezeul pe care ea Îl descopera
STUDIUL 2 » 6 OCTOMBRIE-12 OCTOMBRIE
Omul – lucrarea mâinilor lui Dumnezeu
STUDIUL 3 » 13 OCTOMBRIE-19 OCTOMBRIE
Mântuirea, singura solutie
STUDIUL 4 » 20 OCTOMBRIE-26 OCTOMBRIE
Creşterea în Hristos
STUDIUL 5 » 27 OCTOMBRIE-2 NOIEMBRIE
Biruinta asupra forțelor răului
STUDIUL 6 » 3 NOIEMBRIE - 9 NOIEMBRIE
Înarmarea pentru biruință
STUDIUL 7 » 10 NOIEMBRIE -16 NOIEMBRIE
Biserica în slujba oamenilor
STUDIUL 8 » 17 NOIEMBRIE -23 NOIEMBRIE
Biserica – ceremonii și ritualuri
STUDIUL 9 » 24 NOIEMBRIE - 30 NOIEMBRIE
Legea și Evanghelia
STUDIUL 10 » 1 DECEMBRIE - 7 DECEMBRIE
Viața creștină
STUDIUL 11 » 8 DECEMBRIE - 11 DECEMBRIE
Evenimentele finale – Domnul Isus si cei mantuiti
STUDIUL 12 » 15 DECEMBRIE - 21 DECEMBRIE
La înnoirea tuturor lucrurilor
STUDIUL 13 » 22 DECEMBRIE - 28 DECEMBRIE

Alte trimestre

2024 Marea Luptă
Trimestrul 2-2024
2024 Cartea psalmilor
Trimestrul 1-2024
2023 Trei mesaje cerești
TRIMESTRUL 2-2023
2022 Cartea Geneza
TRIMESTRUL 2 – 2022
2021 Odihnă în Hristos
TRIMESTRUL 3 – 2021
2021 Isaia
TRIMESTRUL 1 – 2021
2020 Educaţia creştină
TRIMESTRUL 4 – 2020
2020 Bucuria misiunii
TRIMESTRUL 3 – 2020
2020 Cum să interpretăm Scriptura
TRIMESTRUL 2 – 2020
2020 Daniel
TRIMESTRUL 1 – 2020
2019 Ezra şi Neemia
TRIMESTRUL 4 – 2019
2019 Slujirea celor în nevoie
TRIMESTRUL 3 – 2019
2019 Anotimpurile familiei
TRIMESTRUL 2 – 2019
2019 Cartea Apocalipsa
TRIMESTRUL 1 – 2019
2018 Unitatea în Hristos
TRIMESTRUL 4 – 2018
2018 Faptele apostolilor
TRIMESTRUL 3 – 2018
2017 Evanghelia în Galateni
TRIMESTRUL 3 - 2017
2016 Evanghelia dupa Matei
TRIMESTRUL 2-2016
2016 Cartea lui Iov
TRIMESTRUL 4-2016
2015 Ieremia
TRIMESTRUL 4-2015
2015 Misionarii
TRIMESTRUL 3-2015
2015 Luca
TRIMESTRUL 2-2015
2015 Cartea proverbele
TRIMESTRUL 1-2015
2014 Epistola lui Iacov
TRIMESTRUL 4-2014
2014 Ucenicia
TRIMESTRUL 1-2014
2013 Sanctuarul
TRIMESTRUL 4-2013
2013 La început, Dumnezeu ...
TRIMESTRUL 1-2013
2012 Creșterea în Hristos
TRIMESTRUL 4-2012
2012 Tesaloniceni
TRIMESTRUL 3-2012
2012 Dumnezeul nostru minunat
TRIMESTRUL 1-2012
2011 Evanghelia în Galateni
TRIMESTRUL 4-2011
2011 Închinarea
TRIMESTRUL 3-2011