Studii biblice

Aprofundează valorile Scripturii cu ajutorul studiilor în format audio

Haina pestrita

STUDIUL 4: 16 APRILIE - 22 APRILIE »
Texte de memorizat: " Israel iubea pe Iosif mai mult dect pe toti ceilalti fii ai sai, pentru ca il nascuse la batranete; si i-a facut o haina pestrita." (Geneza 37,3)
0:00
0:00

Scanteia care a declansat acest sir de evenimente tumultoase se gaseste in Geneza 29, unde ni se spune despre sotiile si concubinele lui Iacov. Nu trebuie sa fim profeti, ca sa ne dam seama ca o familie alcatuita dintr-un tata, patru mame si aproape si o duzina de copii avea sa fie disfunctionala si nafericita.
Cat de bine ar fi fost ca iacov sa urmeze modelul din Eden; o sotie si un sot! Acesta este modelul ideal pentru toate familiile.

Insa, asa cum am vazut in lectiile anterioare, Dumnezeu ne-a creat fiinte libere si libertatea aceasta include optiunea de a face lucruri rele. Ca un simbol al greselilor lui Iacov, binecunoscuta „haina pestrita” ne arata ca o singura greseala poate duce la un sir de alte greseli si la consecinte cu neputinta de controlat.
De aici, tragem concluzia ca este mult mai bine sa taiem raul de la radacina, inainte sa ne afecteze pe noi si
pe cei dragi ai nostri.

Cauzele nenorocirii unei familii

Stim cu totii ca viata nu este alcauita din secvente si categorii distincte, net separate unele de altele. Fiecare lucru, fiinta, eveniment are un impact asupra tuturor celorlalte. Teoria relativitatii generale, formulata de Einstein, sustine ca toata materia din univers exercita o forta de atractie gravitationala asupra intregii materii. Altfel spus, corpul tau exercita o forta de atractie nu numai asupra corpurilor din jur, ci si asupra Soarelui si asupra tuturor lucrurilor din lumea creata.

Dar nu avem nevoie de o lectie de fizica pentru a admite realitatea ca fapteele si actiunile unui om pot avea un efect radical si uneori tragic asupra celor din jurul lui si chiar asupra generatiilor urmatoare. Personalitatea noastra, pozitia noastra si motivele pentru care ne-am format un anumit caracter au fost influentate intr-o animita masura de actiunile altora, care au depasit sfera noastra de control. De aceea, sa avem grija sa spunem si sa facem, stiind ca faptele si cuvintele noastre vor avea un impact asupra altora, pe termen scurt sau pe termen lug, fie spre bine fie spre rau!

„Pacatul lui Iacov si alntul evenimentelor care au urmat datorita lui n-au intetata sa exercite o influenta spre rau – o influenta ce si-a dat pe fata roadele amare in caracterul si viata fiilor sai. Cand acesti fii au ajuns la maturitate, in ei s-au dezvoltat scaderi serioase. Rezultatele poligamiei s-au manifestat in camin. Acest rau teribil tinde sa sece izvoarele iubirii, iar influenta lui slabeste legaturile cele mai sfinte. Gelozia dintre mame a amrat relatiile familiale, copiii crescusera avand un duh de cearta si fara stapanire de sine, iar viata tatalui a fost intunecata de griji si de durere! ” – Ellen G. White, Patriarhi si profeti, pag. 208-209

Cu ce probleme pe care nu tu le-ai provocat a trebuit sa te confrunti? Gandeste-te chiar acum la cateva decizii importante pe care trebuie sa le iei. Cum vor fi afectati cei din jur de deciziile tale? Tii neaparat ca lucrurile sa se intample asa cum ti-ai imaginat?

Iosif si fratii lui

Rivalitatea dintre frati poate aduce tulburare in majoritatea familiilor traditionale. Insa, in familia lui Iacov, a produs conflicte puternice, intrucat era permanent alimentata de ura, invidie, favoritism si mandrie. Consecinta ei a fost dezastrul.
In primul rand, fratii lui Iosif nu aveau o fire tocmai placuta, nu-i asa?

2. Ce aflam din Geneza 34 despre caracterul fratilor lui Iosif?

O alta problema a fost cea iscata de visele lui Iosif (Gen. 37,5-11), in care se facea ca toata familia se plecaa ascultatoare inaintea lui. Fratii lui nu-l placusera nici inainte, cu atat mai putin acum! (Vezi Gen. 37,8.)
Dar lista nu se opreste aici!

3. Ce a agravat relatia dintre Iosif si fratii lui? Geneza 27,2

Nimanui nu-i place sa fie parat si, oricat de rau era comportamentul fratilor lui Iosif, fara indoiala ca ei au fost deranjati de faptul ca Iosif le dadea in vileag faptele. Textul nu precizeaza ce anume faceau , insa puteam deduce, pe vaza purtarii lor din trecut, ca aveau un comportament caruia trebuia sa i se puna capat inainte ca ei sa aduca mai multa rusine asupra lor si asupra familie.

4. Care era insa cea mai mare problema a fratilor lui Iosif? Gen. 37,3

Fratii lui Iosif au simtit imediat ca Iosif era preferatul tatalui. Favoritismul a inrautatit si mai mult situatia din familie.

Aceasta descriere a relatiilor dintre membrii familiei lui Iacov, ne ajuta sa intelegem mai bine cauzele evenimentelor prin care ei au trecut.

Cu totii suntem afectati de circumstantele in care ne gasim. Ineori, trecem prin experiente imposibil de controlat. Insa putem sa ne punem urmatoarele intrebari: Cum reactionez fata de aceste imprejurari? Cedez in fata presiunilor, renuntand la principiile mele? Sau ma conduc dupa principii?

Haina pestrita

Caracterul defectuos al fratilor lui Iosif iese si mai mult in evidenta cand este pus in contrast cu caracterul lui Iosif.

„Era totusi unul cu un caracter cu totul diferit, fiul cel mare al Rahelei, Iosif, a carui rara frumusete personala parea ca nu este decat o reflectare a frumusetii launtrice a mintii si a inimii. Curat , activ si plinde bucurie, tanarul dadea, de asemenea, dovada de tarie morale si de seriozitate. El asculta de sfaturile tatalui sau si ii placea sa asculte de Dumnezeu. Calitatile care l-au facut mai tarziu cunoscut in Egipt – bunatatea, credinciosia si faptul ca era vrednic de incredere – se manifestau deja in viata sa zilnica. Murindu-i mama, afectiunea lui s-a prins tot mai mult de tatal sau si inima lui Iacov s-a legat de acest copil al batranetilor sale. el l „iubea pe Iosif mai mult decat pe toti ceilalti fii ai sai” (Gen. 27,3).” – Ellen G. White, Patriarhi si profeti, pag. 209

5. Ce gest al lui Iacov a inrautatit situatia? Geneza 37,3.4

Haina aceasta scumpa oferita de Iacov ca semn al dragostei pe care i-o purta lui Iosif, tesuta din fire de mai multe culori, era fara indoiala mai frumoasa decat hainele fratilor lui. AStfel de haine purtau in general oamenii cu vaza. Fratii s-au temut atunci ca tatal lor avea sa-i faca lui Iosif si mai multe favoruri, pana acolo incat sa-i lase lui dreptul de intai nascut si , prin urmare, o parte mai mare de mostenire. Chiar daca singurul motiv pentru care Iacov i-a dat aceasta haina a fost dragostea si nimic mai mult, gestul lui a fost o mare greseala, pentru ca a aratat si mai mult ura fratilor fata de Iosif.

Intr-un anumit sens, haina este un simbol al cinstei pamantesti, un semn de distintie pamanteasca si este, de aceea, un lucru trecator si artificial. Totusi, cand a consemnat aceasta intamplare, Moise a amintit de haina pestrita, facand precizarea ca Iacov il iubea pe Iosif mai mult decat pe ceilalti fii ai lui. De aceea, haina aceasta a avut un rol atat de important in declansarea urii lor si in desfasurarea evenimentelor ulterioare.

Ai primit vreodata vreo distinctie sau vreun premiu important? Cum te-ai simtit? Dupa ce a trecut starea de euforie sau de satisfactie, a mai insemnat ceva distictia aceea pentru tine? Ce lectie desprinzi de aici? Vezi 1 Co. 9,24-25

Haina sfasiata

6. Cum este infatisat in Geneza 37,12-25 contrastul dintre bine si rau, dintre nevinovatie si rautate?

Fratii lui Iosif nu numai ca au facut planuri pentru uciderea lui , ci s-au gandit dinainte si ce minciuna sa-i spuna tatalui lor: ” Vai tata! Ne pare atat de rau. Am gasit haina asta. Este cumva a lui Iosif? Poate ca l-a prins o fiara salbatica si l-a sfasiat. ” Este greu sa ne imaginam cum de au putut sa aiba atata ura fata de fratele lor si sa comita asemenea fapte!

7. Ce gest al fratilor lui Iosif ne atrage atentia? Geneza 37,23

Cand l-au zarit venind venind spre ei, primul lucru de care si-au amintit au fost visele, fapt care le-a starnit si mai mult ura. Si sau hotarat sa afle chiar atunci, o data pentru totdeauna, ce se va alege de visele lui. Este interesant de observat ca primul lor gest a fost sa-l dezbrace de haina. Textul ebraic arata clar ca au vorbit depre ea si subliniaza ca Iosit o „avea pe el”. Mania lor s-a aprins si mai tare cand l-au vazut imbracat in haina pestrita.

Observam aici ca fratii incearca sa distruga tot ce urau ei la fratele lor, tot ce era bun in el si tot ce era rau in ei. Probabil ca l-au dezgracat de ea cu multa satisfatie si bucurie! Fara aceasta haina, care era pentru ei simbolul superioritatii lui Iosif, fratele lor li s-a parut mic si neajutorat, si nu un mare conducator in fata caruia, dupa visele lui, aveau sa se plece.

Observa cat de irationale sunt faptele fratilor lui Iosif si cat de mult s-au lasat stapaniti de emotii. Cat de des ne lasam si noi in voia emotiilor si facem fapte irationale? Cum ne putem deprinde sa ne pastram emotiile sub stapanirea lui Dumnezeu, ca sa fim scutiti de consecintele teribile ale unor rele savarsite intr-un acces de furie?

„Haina fiului tau”

8. Ce au facut fratii lui Iosif? Geneza 37,31.32

Cum au putut ei, fiii unui tata atat de iubitor, sa decada atat de mult, incat sa ii trimit naina pestrita a lui Iosif inmuiata in sange si sa ii ceara sa o recunoasca? Probabil ca, atunci cand au pus mana pe Iosif, nu s-au gandit ca ar putea sa faca un gest atat de revoltator! Insa cine poate sti unde il va duce calea pacatului odata ce a pasit pe ea?

9. Ce ne dezvaluie cuvintele fratilor lui Iosif despre caracterul lor? Geneza 37,26-36

Observam ca ei nu spun „haina fratelui nostru”, ci „haina fiului tau”. Raceala si cruzimea lor sunt uluitoare! Probabil ca aceasta eraun fel de mecanism de aparare; nu este haina fratelui naostru, nu este problema noastra, ci este haina fiului tau, problema ta. Ei incercau sa micsoreze raul pe care l-au facut.

Astfel, haina a avut rol atat de declansarea, cat si in deznodamantul evenimentelor. Fiind un simbol al relatiei dintre Iacov si Iosif, ea era acum manjita de sange, devenid un simbol al inlaturarii lui Iosif si al incetarii vrajmasiei lor fata de el. Desi a „rezolvat” o problema, fapta fiilor lui Iacov a ridica to multime de alte probleme. Fratii au fost negresit afectati de suferinta lui Iosif si au purtat in suflet vinovatia si remuscarea, mai ales ca il vedau zi de zi pe Iacov plangand dupa el.

10. Ce efecte pe termen lung au avut faptele lor asupra vietii lor si asupra familiile lor? Geneza 42,13.21.23.32 si 44,28

In final, Dumnezeu a transformat raul in bine, dar lucrul acesta nu justifica fapta fiilor lui Iacov. Istoria aceasta ne arata ca pacatul ne scapa repede de sub control, ne orbeste si ne determina sa facem lucruri care, cel mai adesea, duc la suferinta si la tragedii.

Studiu suplimentar

Ellen g. White, Patriarhi si profeti, capitolele ” Intoarcerea in Canaan”, „Iosif in Egipt” si „Iosif si fratii sai”.
„Iosif, fara sa banuiasca ce avea sa i se intample, s-a apropiat de fratii lui cu o bucurie sincera, ca sa-i salute dupa calatoria lui lunga si obositoare. Dar fratii lui l-au respins nepoliticos. El le-a spus pentru ce a venit, insa ei nu i-au raspuns. Iosif s-a alarmat din cauza privirilor lor manioase… Ei l-au acuzat de fatarnicie. in timp ce-si exteriorizau sentimentele de invidie, Satana le controla mintea, iar ei nu simteau nici un pic de mila sau de dragoste fata de fratele lor. L-au dezbracat de haina pestrita pe care o purta, semnul dragostei tatalui lui si lucru care le starnise sentimentele de invidie.” – Ellen G. White, The Spirit of Prophecy, vol. 1, pag. 128,129

Intrebari pentru discutie

1. La ce „haine pestrite” ( Ca simbol al lucrurilor trecatoare din lumea aceasta) ravnim astazi? Ce onoruri pamantesti ni se par a fi deosebit de valoroase?

2. Ganditi-va la contextul in care apare istoria lui Iosif, si apoi cititi Geneza 45,22. Care este ironia aici?

3. Iosif este considerat un simbol al lui Hristos. Reluati istoria lui Iosif si observati asemanarile dintre el si Hristos. Prezentati-le in cadrul grupei.

4. Nu exita indoiala ca fratii au simtit multe remuscari pentru faptele lor. Nu stim ce a facut tatal cu haina manjita de sange. Poate ca a pastrat-o ca sa-i aduca aminte de fiul lui. Imaginati-va cum se simteau fratii cand vedeau haina careaodata fuseses simbolul invidiei lor, iar acum era simbolul vinovatiei lor. Cum putem invata sa gandim inainte de a actiona si sa nu ne pripim? Cat de diferita ar fi fost viata acestor frati, daca L-ar fi cunoscut pe Dumnezeul tatalui lor! Daca s-ar fi rugat, daca ar fi renuntat la ei insisi, daca s-ar fi supus Domnului in credinta si ascultare, nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat si ar fi fost crutati de atata suferinta! Cum putem evita capcana in care au cazut ei?

2011 Veșmintele harului. Simboluri ale hainelor în Biblie

Haina țesută în războiul cerului
STUDIUL 1: 26 MARTIE - 01 APRILIE »
Căderea celui mai strălucitori dintre îngeri
STUDIUL 2: 2 APRILIE - 8 APRILIE »
Haina nevinovăției
STUDIUL 3: 9 APRILIE - 15 APRILIE »
Haina pestrita
STUDIUL 4: 16 APRILIE - 22 APRILIE »
Simboluri ale harului în veşmintele marelui-preot
» STUDIUL 5: 23 APRILIE - 29 APRILIE
Mantaua lui Ilie şi mantaua lui Elisei
STUDIUL 6 » STUDIUL 6 : 30 APRILIE - 6 MAI
La umbra aripilor Sale
» STUDIUL 7: 7 MAI - 13 MAI
Haine de sărbătoare
» STUDIUL 8: 14 MAI - 20 MAI
Un tăciune scos din foc
» STUDIUL 9: 21 MAI - 29 MAI
Hainele noi ale fiului risipitor
» STUDIUL 10: 28 MAI - 3 IUNIE
Haina de nuntă
» STUDIUL 11: 4 IUNIE - 10 IUNIE
Alte simboluri din domeniul vestimentar
» STUDIUL 12: 11 IUNIE - 17 IUNIE
Imbracati in Domnul Isus Hristos
» STUDIUL 13: 18 IUNIE - 24 IUNIE

Alte trimestre

2024 Marea Luptă
Trimestrul 2-2024
2024 Cartea psalmilor
Trimestrul 1-2024
2023 Trei mesaje cerești
TRIMESTRUL 2-2023
2022 Cartea Geneza
TRIMESTRUL 2 – 2022
2021 Odihnă în Hristos
TRIMESTRUL 3 – 2021
2021 Isaia
TRIMESTRUL 1 – 2021
2020 Educaţia creştină
TRIMESTRUL 4 – 2020
2020 Bucuria misiunii
TRIMESTRUL 3 – 2020
2020 Cum să interpretăm Scriptura
TRIMESTRUL 2 – 2020
2020 Daniel
TRIMESTRUL 1 – 2020
2019 Ezra şi Neemia
TRIMESTRUL 4 – 2019
2019 Slujirea celor în nevoie
TRIMESTRUL 3 – 2019
2019 Anotimpurile familiei
TRIMESTRUL 2 – 2019
2019 Cartea Apocalipsa
TRIMESTRUL 1 – 2019
2018 Unitatea în Hristos
TRIMESTRUL 4 – 2018
2018 Faptele apostolilor
TRIMESTRUL 3 – 2018
2017 Evanghelia în Galateni
TRIMESTRUL 3 - 2017
2016 Evanghelia dupa Matei
TRIMESTRUL 2-2016
2016 Cartea lui Iov
TRIMESTRUL 4-2016
2015 Ieremia
TRIMESTRUL 4-2015
2015 Misionarii
TRIMESTRUL 3-2015
2015 Luca
TRIMESTRUL 2-2015
2015 Cartea proverbele
TRIMESTRUL 1-2015
2014 Epistola lui Iacov
TRIMESTRUL 4-2014
2014 Ucenicia
TRIMESTRUL 1-2014
2013 Sanctuarul
TRIMESTRUL 4-2013
2013 La început, Dumnezeu ...
TRIMESTRUL 1-2013
2012 Creșterea în Hristos
TRIMESTRUL 4-2012
2012 Tesaloniceni
TRIMESTRUL 3-2012
2012 Dumnezeul nostru minunat
TRIMESTRUL 1-2012
2011 Evanghelia în Galateni
TRIMESTRUL 4-2011
2011 Închinarea
TRIMESTRUL 3-2011