Studii biblice

Aprofundează valorile Scripturii cu ajutorul studiilor în format audio

Căderea celui mai strălucitori dintre îngeri

STUDIUL 2: 2 APRILIE - 8 APRILIE »
Text de memorizat: " Ai fost fara prihana in caile tale, din ziua cand ai fost facut, pana in ziua cand s-a gasit nelegiuirea in tine. " (Ezechiel 28,15)

Textul de memorat este unul dintre cele mai profunde texte biblice. Remarcam in special doi termeni: „fara prihana” si „nelegiuire”. Al doilea termen ¨(nelegiuire, pacat) este inclus in primul (fara prihana, fara pacat).

Aceasta inseamna ca, in ideea de desavarsire, de perfectiune, este curpinsa posibilitatea de a aparea nelegiuirea (chiar si in cer!). Cum a fost posibil ca nelegiuirea sa se gaseasca intr-o fiinta creata „fara prihana”, daca desavarsirea nu ar ingadui aparitia ei? Neleguirea nu ar fi putut aparea intr-o fiinta desavarsita decat daca a fi desavarsit includea toate posibilitatile, deci si pe aceasta. Fapt care s-a si intamplat.

Textul acesta ne arata ca, in universul lui Dumnezeu, conceptul de „desavarsire” include libertatea morala, capacitatea de a alge intre bine si rau. Daca lucrurile ar sta altfel, atunci oamenii ar mai putea sa aleaga liber? O companie poate sa le impuna angajatilor ei sa nu acceseze pagini de internet imorale, prin instalarea unui program restrictiv pentru calculator, insa, in cazul acesta, programul nu mai este optional si angajatii nu au de ales.

Iata asadar ca Scriptura ne prezinta o fiinta, pe nume Lucifer, care a detinuto pozitie atat de inalta, incat se da o atentie speciala pana si hainelor sale; dar este o fiinta care a abuzat de libertatea primita si s-a indepartat de Domnul.
Ce putem invata din greseala lui tragica?

Creatorul tuturor lucrurilor

Dumnezeu este Creatorul nostru. Scriptura ne arata clar ca tot ce exita a fost creat de Dumnezeu.
Cineva punea odata intrebarea: „Cum a aparut ceva din nimic?”. Intrebarea aceasta este fundamentala.

1. Ce ne spune Scriptura despre aceste lucru? Citeste Ioan 1,1-3 si incearca sa dai un raspuns.

Si ideea aceasta este interesanta, daca ne gandim la teoria Big Bang, care sustine ca universul nostru nu este etern, cum s-a crezut milenii la rand, ci a venit la existenta in urma cu vateva miliarde de ani. Chiar formularea acestei teorii poate fi considerata o dovada a existentei unui Creator, intrucat este nevoie de multa stiinta, de multa fizica si de multa matematica, pentru ca Big Bang-ul sa aiba loc. Un om de stiinta a pus intrebarea: „Cine a dat viata ecuatiilor?”

Noi stim raspunsul, nu-i asa?
De asemenea oamenii de stiinta speculeaza acum ca ixista in univers spatii imense pe care noi nu le putem vedea si care sunt pline cu materie neagra si energie neagra. Lucrul acesta ne poate spune, printre altele, ca avem o intelegere foarte limitata despre universul nostru.

2. Exista lucruri si fiinte create de Dumnezeu, pe care nu putem sa le vedem? Ce ne spune Scriptura despre nevoia noastra de a fi smeriti in ce priveste cunostintele pe care le avem cu privire la realitate? Coloseni 1,16.17

Observam inaceste versete ca lucrurile si fiintele acestea au fost create de Dumnezeu si ca au fost create „pentru El”. Ce inseamna aceasta? Ce inseamna ca noi, oamenii, am fost creati „pentru El”?

O fiinta frumoasa si desavarsita

Printre fiintele create de Dumnezeu care nu au existat dintotdeauna, ci au fost aduse la existenta de El, se numara si ingerii. Cel dintai intre ingeri era Lucifer, a carui cadere este relatata in Ezechiel 28, unde este infatisat prin persoana imparatului Tirului.

3. Cum este descris Lucifer? Cu ce era el „acoperit”? Ce inseamna acesta? Ezechiel 28,12-19

Cand il numeste „fiul zorilor”, Isaia 14,12 ne arata ce inseamna Lucifer pentru Dumnezeu, inainte de a cadea. In Ezechiel 28,12, Dumnezeu spune ca el ajunsese „la cea mai inalta desavarsire”. Ex. (CBAZS, vol. 4, pag 675).

De asemenea, Lucifermai este numit „Luciafar stralucitor”. Htlel (cel stralucitor) din ebraica si cuvintele echivalente din limbile inrudite faceacu de obicei referire la planeta Venus, steaua cea mai stralucitoare care se putea vedea pe cer diminteata.

Imagineaza-ti cum ar fi sa porti o haina sau o mantie facuta din rubine, diamante, topaze, smaralde, onix, safire crisolit si turcoaze, toate fixate pe un material din aur. Desi incercam sa ne inchipuim cum arata haina lui Lucifer, nu reusim sa surprindem toata splendoarea si frumusetea ei. Fara indoiala ca Lucifer, imbracat intr-o astfel de haina si ocupand pozitia cea mai inalta intre ingeri, se bucura de respect si de dragoste din partea tuturor ingerilor.

Ingerii doreau sa faca asa cum li se spunea. Ei reflectau frumusetea Creatorului lor si Il laudau pentru privilegiul de a trai in acel paradis de armonie cereasca. Faptul ca Ii aduceau mereu slava Creatorului lor, ii inspira sa manifeste dragoste unii fata de altii si, atata timp cat aceasta a fost singura lor dorinta, ei au trait intr-o atmosfera plina de iubire.

In acest mediu ceresc, domneau armonia, desavarsirea, dragostea si lauda. Lucrul acesta este greu de imaginat pentru noi.

Cum am putea sa ne bucuram si noi de aceasta atmosfera cereasca in familia noastra, la locul de munca si in biserica? Identificati cateva modalitati prin care existenta noastra pamanteasca ar putea sa reflecte mai bine slava si dragostea lui Dumnezeu.

Caderea unei fiinte desavarsite

Desi noua, in conceptia noastra limitata despre realitate, ne este dificil sa ne imaginam cum arata, Lucifer trebuie sa fi fost o fiinta de o frumusete extraordinara. Citeste din nou descrierea din Ezechiel 28. Lucifer era intelept, frumos si acoperit cu toate pietrele pretioase. Era intr-adevar o fiinta extraordinara!

Daca citim cu atentie Ezechiel 28,13, observam un lucru interesant. Dupa ce aminteste pietrele pretioase cu care era acoperit, textul spune ca toate au fost „pregatite pentru ziua cand ai fost facut”. Vesmintele lui Lucifer nu facea decat sa reflecte pozitia inalta pe care o ocupa. Dupa cum vom vedea in studiile de trimestrul acesta, hainele pot arata foarte multe despre statutul si pozitia noastra. Prin urmare, hainele lui Lucifer aratau ca el era o fiinta frumoasa, cu o pozitie inalta, care avea putere si influienta.

4. Ce anume a determinta caderea lui Lucifer? Ce mesaj putem desprinde pentru noi insine? Ezechiel 28,17

Oricat de minunata era haina sa, oricat de frumoasa ii era infatisarea, oricat de mare era intelepciunea sa – toate veneau de la Dumnezeu. Sa nu uitam ca Lucifer era o fiinta creata si tot ce avea erau daruri primite de la Dumnezeu. Daca Domnul nu i le-ar fi dat, el nu ar fi avut nimic si nu ar fi fost nimic.
Totusi, el a uitat lucrul acesta important, desi se afla in imediata apropiere a lui Dumnezeu.

5. Ce principiu din Deuteronom 8,1-18 ne ajuta sa intelegem ce s-a intamplat cu Lucifer?

Cat de usor uitam cat de mult depindem de Dumnezeu, mai ales atunci cand ne bucuram de prosperitate si bogatie! Ce putem face ain mod practic in fiecare zi, ca sa nu cadem in capcana de a privi la „hainele noastre frumoase” (intelepciunea, succesul, prosperitatea etc.) si a uita cat de mult depindem de Dumnezeu in toate lucrurile?

Dorinta de a fi Dumnezeu

6. La ce se refera Ezechiel in capitolul 28,14?

Ezechiel foloseste aici o expresie figurata, care face referire la localizarea tronului lui Dumnezeu sau la cerul insusi. „Muntele sfatn al lui Dumnezeu” se refera la pozitia inalta si la privilegiile pe care Dumnezeu i le-a dat acestei fiinte.

Cand este mentionat in Biblie, „muntele sfant al lui Dumnezeu” indica o experienta semnificativa cu Dumnezeu. De exemplu, Moise s-a urcat pe munte ca sa se intalneasca cu Dumnezeu (Exod, 19,20), iar Mantuitorul si cei trei ucenici s-au urcat pe un munte inalt si acolo Isus Si-a schimbat infatisarea (Matei 17,1-2).

In versetul 14 („umblai prin mijlocul pietrelor scanteietoare”), profetul Ezechiel foloseste din nou simboluri pentru a ilustra prezenta lui Dumnezeu: „pietre scanteietoare” (in alte traduceri – „pietre de foc”, „stralucitoare ca focul”). Domnul li s-a aratat lui Moise, Aaron si celorlalti conducatori in felul acesta: „Ei au vazut pe Dumnezeul lui Israel; sub picioarele Lui era un fel de lucrare de safir straveziu, intocmai ca cerul in curatia lui” (Ex. 24,10).

Desi se bucura de multe privilegii, Lucifer a ingaduit ca gnadurile rele sa intre si sa-i tulbure mintea, niste ganduri care au dus, in cele din urma, la fapte de razvratire si la ruina.

7. Ce principii desprindem din descrierea facuta de Isaia caderii lui Lucifer? Cum ne putem feri de ispite? Isaia 14,12-14

Romanii din vechime credeau ca imparatul se transforma in zeu atunci cand murea. Asa se explica vorbele rostite de Vespasian inainte sa moara: ” O, cred ca devin zeu!”.

Ispita cu „joaca” de-a Dumnezeu poate fi mai perfida decat ne inchipuim. Cand judecam motivele oamenilor, cand ne asumam atributii care nu ne apartin, cand incercam sa-i controlam pe altii, nu facem altceva decat sa ne dam drept Dumnezeu!

Gandeste-te mai mult la modalitatile perfide prin care suntem ispititi sa ne asezam in locul lui Dumnezeu. Ai cazut vreodata in aceasta ispita? Care este singura cale de aparare fata de aceasta amagire?

Satana pe Pamant

8. Ce lucru nu ar trebui sa ne faca sa ne miram? 2 Cor. 11,14

Dupa cum se stie, caderea lui SAtana a afectat nu numai cerul, ci si pamantul, iar caderea si razvratirea lui din cer se manifesta aici, pe pamant, in conflictul pe care il numim „marea lupta”. Este o lupta reala, apriga, in care suntem implicati cu toii.

9. Despre ce este vorba in Apocalipasa 12,7-12? Ce avertizare, dar si ce speranta gasim in aceste pasaj?

Din nefericire, datorita jerfei aduse de Hristos pe cruce, noi stim cum se va sfarsi acest conflict. Toti cei care sunt imvracati in hainele desavarsirii Lui au asigurarea biruintei. De aceea, Satana se straduieste din toate puterile sa ii impiedice pe cat mai multi oameni sa gaseasca neprihanirea mantuitoare, care le garanteaza un loc vesnic langa Dumnezeu.

10. Reciteste 2 Corinteni 11,14, acordand o atentie speciala contextului. Ce mesaj important pentru noi putem lua de aici?

Satana lucreaza pe toate caile ca sa ne insele, ca sa rupa relatia noastra mantuitoare cu Hristos si, in acest scop, se foloseste chiar si de crestinii cu numele. Adeseori, metoda aceasta este cea mai eficienta.

Pericolele spirituale ne pandesc pretutindeni (1 Petru 5,8). Dar lucrul pe care nu trebuie sa-l uitam este ca dusmanul nostru este infrant: Diavolul a fost invins, pierderea lui este sigura, stapanirea lui va avea sfarsit. Cu toate acestea, noi nu putem sa ne luptam cu el si sa-l infrangem prin puterea noastra. Singura noastra speranta si puterea se gasesc in Acela care l-a invins deja, si anume in Domnul Isus. Biruinta Sa ne apartine atata timp cat o cerem prin credinta si in ascultare de El.

Care sunt metodele subtile pe care la foloseste Diavolul pentru a-ti zdruncina credinta incet, dar sigur? Ce putem face zilnic pentru a ne asigura ca planurile lui nu vor avea succes?

Studiu suplimentar

Ellen White, Patriarhi si profeti, cap. „De ce a fost ingaduit pacatul?”; cap. „Cortul si serviciile lui”; Hristos , Lumina lumii, cap. „Lumina vietii”.
„Cand SAtana cauta sa-i innegreasca cu totul pe copiii lui Dumnezeu si sa-i distruga, Domnul Hristos intervine. Desi ei au pacatuit, Hristos a luat asupra Sa vinovaita pacatelor lor”. – Ellen g. White, Parabolele Domnului Hristos, pag. 169

„Pacatul a intrat in lume prin caderea unei fiinte care se afla in fruntea ingerilor sfinti. Cum s-a produs o schimbare atat de mare, transformarea unui onorat supus imparatesc intr-un apostat? Raspunsul este dat: „Ti s-a ingamfat inima din pricina frumusetii tale, ti-ai stricat intelepciunea cu stralucirea ta.” Daca Domnul nu l-ar fi facut atat de frumos pe heruvimul ocrotitor, atat de asemanator cu chipul Sau, daca nu i-ar fi oferit o onoare deosebita, daca ar fi trecut cu vederea vreun lucru in ceea ce priveste darul frumusetii, al puterii si al onoarei, atunci Satana ar fi avut scuza. ” – Ellen G. White, The General Conference Daily Bulletin, 2 martie 1897.

Intrebari pentru discutie

1. Meditati la ideea de moralitatea si libertate. Poate exista moralitate fara libertate? Putem considera ca anumite fapte sunt morale daca sunt facute din obligatie, daca nu sunt urmarea unei alegeri libere?

2. Oricat ar fi primit, Satana nu ar fi fost multumit. Manifestam si noi aceasta atitudine? Cum putea sa ne ferim de aceasta capcana?

3. Cititi in grupa Apocalipsa 12,7-12 si discutati semnificatia pasajului, punand accent pe modul cum ar trebui sa traim, insistand asupra versetului 11: „Ei l-au biruit si prin sangele Mielului si prin cuvantul marturisirii lor si nu si-au iubit viata chiar pana la moarte.”

4. Meditati la situatiile in care suntem ispititi sa ne dam drept Dumnezeu. Exista anumite lucruri pe care le facem in acest sens, fara sa ne dam seama ca gresim?

5. Cititi pasajul de mai sus din Ellen G. White, in care ni se spune ca Isus a luat vina asupra Lui. Ce inseamna acest lucru in mod concret? Care este speranta noastra? Ce se va intampla cu aceia care refuza sa creada ca fagaduinta aceasta este si pentru ei?

2011 Veșmintele harului. Simboluri ale hainelor în Biblie

Haina țesută în războiul cerului
STUDIUL 1: 26 MARTIE - 01 APRILIE »
Căderea celui mai strălucitori dintre îngeri
STUDIUL 2: 2 APRILIE - 8 APRILIE »
Haina nevinovăției
STUDIUL 3: 9 APRILIE - 15 APRILIE »
Haina pestrita
STUDIUL 4: 16 APRILIE - 22 APRILIE »
Simboluri ale harului în veşmintele marelui-preot
» STUDIUL 5: 23 APRILIE - 29 APRILIE
Mantaua lui Ilie şi mantaua lui Elisei
STUDIUL 6 » STUDIUL 6 : 30 APRILIE - 6 MAI
La umbra aripilor Sale
» STUDIUL 7: 7 MAI - 13 MAI
Haine de sărbătoare
» STUDIUL 8: 14 MAI - 20 MAI
Un tăciune scos din foc
» STUDIUL 9: 21 MAI - 29 MAI
Hainele noi ale fiului risipitor
» STUDIUL 10: 28 MAI - 3 IUNIE
Haina de nuntă
» STUDIUL 11: 4 IUNIE - 10 IUNIE
Alte simboluri din domeniul vestimentar
» STUDIUL 12: 11 IUNIE - 17 IUNIE
Imbracati in Domnul Isus Hristos
» STUDIUL 13: 18 IUNIE - 24 IUNIE

Alte trimestre

2024 Marea Luptă
Trimestrul 2-2024
2024 Cartea psalmilor
Trimestrul 1-2024
2023 Trei mesaje cerești
TRIMESTRUL 2-2023
2022 Cartea Geneza
TRIMESTRUL 2 – 2022
2021 Odihnă în Hristos
TRIMESTRUL 3 – 2021
2021 Isaia
TRIMESTRUL 1 – 2021
2020 Educaţia creştină
TRIMESTRUL 4 – 2020
2020 Bucuria misiunii
TRIMESTRUL 3 – 2020
2020 Cum să interpretăm Scriptura
TRIMESTRUL 2 – 2020
2020 Daniel
TRIMESTRUL 1 – 2020
2019 Ezra şi Neemia
TRIMESTRUL 4 – 2019
2019 Slujirea celor în nevoie
TRIMESTRUL 3 – 2019
2019 Anotimpurile familiei
TRIMESTRUL 2 – 2019
2019 Cartea Apocalipsa
TRIMESTRUL 1 – 2019
2018 Unitatea în Hristos
TRIMESTRUL 4 – 2018
2018 Faptele apostolilor
TRIMESTRUL 3 – 2018
2017 Evanghelia în Galateni
TRIMESTRUL 3 - 2017
2016 Evanghelia dupa Matei
TRIMESTRUL 2-2016
2016 Cartea lui Iov
TRIMESTRUL 4-2016
2015 Ieremia
TRIMESTRUL 4-2015
2015 Misionarii
TRIMESTRUL 3-2015
2015 Luca
TRIMESTRUL 2-2015
2015 Cartea proverbele
TRIMESTRUL 1-2015
2014 Epistola lui Iacov
TRIMESTRUL 4-2014
2014 Ucenicia
TRIMESTRUL 1-2014
2013 Sanctuarul
TRIMESTRUL 4-2013
2013 La început, Dumnezeu ...
TRIMESTRUL 1-2013
2012 Creșterea în Hristos
TRIMESTRUL 4-2012
2012 Tesaloniceni
TRIMESTRUL 3-2012
2012 Dumnezeul nostru minunat
TRIMESTRUL 1-2012
2011 Evanghelia în Galateni
TRIMESTRUL 4-2011
2011 Închinarea
TRIMESTRUL 3-2011