Blog

Un studiu sugereaza o legatura intre depresie si mortalitatea la bolnavii de cancer

10 septembrie 2009 • din Blog

Bolnavii de cancer care sufera de depresie au sanse mai mici de supravietuire decat cei care se bucura de o sanatate mentala buna, sugereaza un studiu publicat luni de o echipa de cercetatori in revista Cancer, citat de AFP.

Studiul arata ca rata deceselor cauzate de cancer este cu pana la 25% mai mare in cazul pacientilor care prezinta simptome depresive si cu 39% in cazul unui diagnostic de depresie.

Oamenii de stiinta pledeaza pentru continuarea cercetarilor privind legatura dintre cancer si starea mentala a pacientului, in conditiile in care rezultatele obtinute pana in prezent arata ca oncologia si psihologia sunt puternic legate, a declarat Jillian Satin, de la University of British Columbia, care a condus cercetarile.

„Cred ca depresia trebuie luata in serios si sper ca acest tip de cercetari sa conduca la includerea tratamentelor psiho-sociale in tratamentul standard al cancerului”, a adaugat ea.

Studiul realizat de Jillian Satin, impreuna cu Wolfgang Linden si Melanie J. Phillips, este o meta-analiza a 26 de alte studii privind efectele depresiei asupra cancerului si rata de supravietuire la 9.417 pacienti.

Echipa de cercetatori s-a intrebat daca pacientii devin depresivi pentru ca au cancer sau daca maladia devine mai agresiva pe fondul depresiei.

„Este o intrebare de un milion de dolari”, spune Jillian Satin, adaugand insa ca, „fara a avea un raspuns, se sugereaza o legatura intre depresie si rata mortalitatii”.

Ea avertizeaza insa ca „nu am reusit sa demonstram ca depresia cauzeaza moartea, dar studiul sugereaza aceasta posibilitate”.

Cercetatoarea are si un sfat pentru pacienti: „Bolnavii de cancer nu trebuie sa intre in panica daca au simptome de depresie, dar poate ar fi bine sa discute aceste aspecte cu un specialist”.

de Marius Mihaiescu
HotNews.ro


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6078

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.