Blog

Secularism si Libertate Religioasa – tema noii editii a “Fides et Libertas”, lansata si in Romania

10 septembrie 2012 • din Blog, Externe

Asociatia Constiinta si Libertate a lansat cel de-al doilea volum al jurnalului “Fides et Libertas”, publicația anuală a International Religious Liberty Association (IRLA). Lansarea acestui volum, având ca temă secularismul si libertatea religioasa, a avut loc in cadrul Institutului Teologic Adventist de la Cernica gazda evenimentului fiind presedintele Asociatiei Constiinta si Libertate, Nelu Burcea.“Libertatea religioasa este dreptul de a crede, dreptul de a imbratisa orice religie doresti. Apreciez acest volum, si doresc sa-si atinga obiectivul, de a fi un instrument in promovarea libertatii religioase”, a declarat in deschiderea evenimentului, dr. John Graz, secretar general al International Religious Liberty Association.

La eveniment a fost prezent si Liviu Olteanu, secretar general al asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase, Berna, Elveția. Acesta a declarat ca prezentarea unui nou numar al jurnalului “Fides et Libertas”, readuce in atentie, problema libertatii religioase. ”Libertatea religioasa depinde de noi toti, de cum promovam aceasta libertate si de modul in care recunoastem si aparam acest drept fundamental”, a incheiat secretarul general al asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase.

Gabriel Maurer, secretarul Diviziunii Euro-Africa a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a dorit sa puncteze faptul ca libertatea de constiinta este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, care are implicatii semnificative in aproape toate domeniile vietii. “Multumesc celor care au participat la publicarea acestui jurnal, pentru ca este un subiect important si actual pentru ziua de azi”.

Pastorul Teodor Hutanu, presedintele Bisericii Adventiste din Romania, a multumit celor care trudesc pe acest front al libertatii religioase. “Astazi a fost mai mult decat o lansare de carte, a fost o deschidere de drum pentru trairea in libertatea credintei”.

Alianta Evanghelica din Romania, a fost reprezentata la lansarea celui de-al doilea volum al jurnalului “Fides et Libertas”, de presedintele acesteia, Virgil Achihai. Acesta a declarat ca in problema libertatii religioase, suntem datori sa luptam nu doar pentru noi, ci trebuie sa ne rugam si pentru cei care sufera din cauza libertatii religioase, in alte zone ale lumii”.

Continuand pe aceeasi idee, de a privi problema libertatii religioase in plan general, Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, o organizatie de drepturile omului care militeaza pentru comunicare libera in interes public, a adus in discutie si intoleranta scazuta fata de grupurile care sunt vulnerabile fata de discriminare, cum ar fi romii sau persoanele cu dizabilitati. In plus, a precizat Mircea Toma, lansarea cartii “Fides et Libertas” a venit ca un cadou pentru mine, pentru ca eram dezamagit de atmosfera cotidiana din romania”.

Mihaela Miroiu, profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), a facut o analiza a cartii. Vorbind desprea acest jurnal, Mihaela Miroiu a declarat ca “in tara nu avem lucrari contemporane ca abordare, in care persoana care abordeaza problema libertatii religioasa, este foarte bine pregatita teologic, politologic, filozofic si are si o cultura sociologica cum este cazul autorilor acestui volum”.

Un alt invitat al evenimentului a fost decanul Baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu, cel care a analizat cartea din punct de vedere al legii. Ilie Iordachescu a salutat aceasta lansare de carte, tinand sa precizeze ca “in conditiile in care mass media are doar preocupari politice, asociatia Constiinta si Libertate are o preocupare intelectuala deosebita, lansarea unei carti de exceptie, privind libertatea religioasa”.

Viorel Dima, secretar general al asociatiei Constiinta si Libertate in perioada 2000 – 2009, a vorbit despre rolul religiei in stat, facand o observatie interesanta: “desi religia a generat conflicte, ea are un mare potential, si poate contribui la armonie sociala si internationala”.

Despre puterea religiei a vorbit si Ben-Oni Ardelean, prorector in cadrul Institutului Teologic Baptist din Bucuresti. “Intr-o tara care se declara majoritar crestina, exista o deficienta in practicarea crestinismului. De aceea este nevoie de unitate si colaborare” a precizat Ben-Oni Ardelean.

Seria vorbitorilor a fost incheiata de presedintele Institutului Teologic Adventist, Marius Munteanu, care a concluzionat cu un citat din carte: “Fiecare dintre noi, trebuie sa distruga in sine, tot ceea ce el crede ca ar trebui sa distruga la altii”.

Finalul i-a apartinut presedintelui Asociatiei „Constiinta si Libertate”, Nelu Burcea, care a tinut sa-I multumeasca in mod special Lui Dumnezeu, pentru libertatea religioasa din Romania. “Cred ca fara Dumnezeu, libertatea religioasa n-ar avea sens, iar noi aici nu ar fi trebuit sa fim”.

Sorin Dinu.


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6078

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.