Primul film despre istoria timpurie a Bisericii Adventiste
17 septembrie 2015 • din Blog, Evenimente
„Tell the World” (Spune lumii) este prima dramă istorică care spune povestea istoriei timpurii a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Filmul de 150 de minute începe cu studierea Bibliei de către William Miller, prin care Îl descoperă pe Isus ca „prieten”. Relatarea se încheie în 1874, după organizarea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, atunci când denominațiunea își trimite primul misionar.
Filmul transmite povestea adventismului prin intermediul unei echipe formate din 97 de actori profesioniști și peste 1.000 de figuranți. Acesta a fost filmat în urmă cu doi ani în Upper Canada Village, un muzeu situat în Ontario. Echipa s-a consultat cu istorici pentru a face filmul cât mai autentic.
Inițiativa filmului în valoare de 5,5 milioane de dolari a aparținut Uniunii Australiene de Conferințe. O mare parte a fondurilor a fost furnizată de Diviziunea Pacificul de Sud și Conferința Generală, iar filmul a fost produs de Rețeaua Media Adventistă din Australia.
Chester Stanley, președinte al Uniunii Australiene, a declarat că acesta reprezintă o „relatare puternică” ce descrie greutățile, încercările și hotărârea pionierilor adventiști. În narațiuni sunt întrețesute explicații cu privire la modul în care acești pionieri au descoperit convingerile adventiste fundamentale, în mod deosebit cea referitoare la revenirea lui Isus, Sabat și lucrarea de Mare preot a lui Isus Hristos în Sanctuarul ceresc.
Filmul a fost condus de Allan G. Lindsay, narator și producător al seriei documentare Keepers of the Flame (Păstrători ai flăcării). Lindsay și-a exprimat recunoștința profundă față de Dumnezeu pentru modul în care a condus trecutul nostru. În diferitele etape ale filmului, el a văzut mâna providențială a lui Dumnezeu la lucru. Lindsay a menționat că a lucrat îndeaproape cu George R. Knight, profesor emerit de istorie bisericească la Universitatea Andrews, și cu James R. Nix, director al Ellen G. White Estate.
Mark Finley, editor al Adventist Review, a fost gazda celor prezenți la screeningul filmului. „Atunci când privești filmul, acesta te înrădăcinează în istoria adventistă. Mulți tineri și-au pierdut simțul identității. Atunci când îl termini de vizionat, tot ce poți spune e « Mulțumesc lui Dumnezeu pentru Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea ».”
O parte a filmului care lasă o impresie puternică îi prezintă pe James și Ellen White, atunci când își înmormântează pruncul. Mai târziu, filmul îl prezintă pe fiul lor adolescent, Henry, care, pe când se afla pe patul de moarte, a spus „Mamă, te voi întâlni în ceruri.”
Knight speră că filmul va fi bine primit și că va fi posibilă producerea unei a doua părți care să continue povestea până la finalul vieții lui Ellen White, în anul 1915. „Există foarte multe lucruri referitoare la creșterea și extinderea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea care încă mai trebuie spuse.”
Michael Champbell, Adventist Review/ANN
Lasă un răspuns