Blog

Papa versus Almodovar

26 august 2009 • din Blog, Externe

Almodóvar îl pofteşte pe Papă să mai iasă din Vatican

Popularul regizor spaniol a declarat că Benedict al XVI-lea ar trebui să priceapă că realitatea arată altfel dincolo de porţile Vaticanului şi să se mai abţină de la îndemnuri conservatoare care nu-şi mai au locul astăzi.

“Benedict al XVI-lea trebuie să recunoască faptul că există familii diferite”, a spus Pedro Almodóvar, criticându-l pe Papă într-un interviu care va apărea în săptămânalul german “Die Zeit” şi lansându-se împotriva conservatorismului Bisericii Catolice faţă de diferitele tipuri de familii din societatea contemporană.
În opinia multipremiatului regizor, nu se poate vorbi despre un singur tip de familie, fiindcă “există milioane de oameni” care trăiesc altfel decât impune modelul promovat de Biserică.

În multe dintre filmele sale, Almodóvar a înfăţişat familii care nu corespund imaginii conservatoare “tată, mamă, copii”, aducând însă în prim-plan travestiţi, transsexuali, călugăriţe bolnave de SIDA, părinţi despărţiţi, adică modele cu care cineastul insistă că s-a obişnuit în viaţa reală.

În interviul acordat publicaţiei germane, Almodóvar nu se abţine să-l critice pe Benedict al XVI-lea: “Papa ar trebui să iasă la o plimbare afară din Vatican şi să vadă cum arată cu adevărat familiile de acum”, realitate pe care cineastul o consideră mai bine reflectată în filmele sale decât în “varianta catolică”.

Pentru Almodóvar e pur şi simplu o “nebunie că Biserica Catolică nu vrea să recunoască deloc cum trăiesc azi milioane de oameni”.

“Mai bine de 20 de ani, familia a fost compusă, în cinema cel puţin, dintr-un grup de oameni şi o persoană care formează nucleul central pe care ceilalţi îl iubesc şi cu care interacţionează indiferent dacă grupul e compus din travestiţi, părinţi despărţiţi sau transsexuali”, a punctat Almodóvar. Aflat în Germania pentru prezentarea ultimului său film, “Los abrazos rotos”, regizorul a vorbit în interviu şi despre pasiunea sa pentru profesie. “Am nevoie de cinema ca toxicomanul care îşi injectează droguri în venă”, a accentuat cineastul.

Vaticanul îl pune la punct pe Almodóvar

După ce regizorul spaniol l-a criticat pe Papă, preşedintele Tribunalului Vatican insinuează că Almodóvar vrea să “modifice valorile etice şi cultura” societăţii.

Preşedinte al Tribunalului Vatican şi rector al Universităţii Lumsa, profesorul Giuseppe Dalla Torre a declarat că “Benedict al XVI-lea nu trebuie să iasă din Vatican ca să-şi dea seama că există anumite fenomene sociale”.
Prin această afirmaţie, Dalla Torre a vrut să-l “liniştească”, după cum el însuşi s-a exprimat, pe cineastul spaniol Pedro Almodóvar, care, într-un interviu publicat săptămâna aceasta în “Die Zeit”, îl acuza pe Papă că recunoaşte doar “versiunea catolică a familiei” şi spunea că Benedict al XVI-lea ar “trebui să iasă la o plimbare afară din Vatican şi să vadă cum arată cu adevărat familiile de acum”, adăugând: “Familia e un grup de persoane (…) care se iubesc şi se ajută, indiferent dacă e vorba de părinţi despărţiţi, travestiţi, transsexuali sau călugăriţe cu SIDA”.

Profesorul Dalla Torre şi-a dat replica în ziarul “Avvenire” editat de Conferenza Episcopale Italiana (CEI) şi a afirmat că “Biserica Catolică e prezentă în toate contextele umane şi nu încape nici o îndoială că ştie cel mai bine cum funcţionează lumea”.

Mai mult chiar, Dalla Torre semnalează că “fenomenele” la care s-a referit Almodóvar sunt cazuri “marginale, dacă ţinem cont de toată populaţia planetei”. Potrivit preşedintelui Tribunalului Vatican, lecturarea afirmaţiilor cineastului “stârneşte îndoieli. Cinematografia îşi propune să reflecte societatea sau vrea cumva să influenţeze realitatea socială ca să-i modifice valorile etice şi culturale?”, s-a întrebat retoric Dalla Torre.


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6078

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.