Începe „epoca de aur a catolicismului” în politica americană
22 septembrie 2015 • din Blog, Externe
Cândva temători față de influența catolicilor asupra politicii naționale, americanii și-au schimbat astăzi notabil perspectiva. Teama că raportul biserică-stat ar putea fi afectat dacă politicieni catolici ar prelua puterea a fost înlocuită cu o deschidere fără precedent față de catolicii din politică.
Ceea ce „era de neimaginat în urmă cu câteva decenii” este astăzi o realitate – a declarat Christopher Hale, director executiv al organizației americane Alianța Catolică pentru Binele Comun (ACBC), citat de revista Time. „Începe era de aur a catolicismului în politica americană”, spune directorul ACBC. Un vicepreședinte, 6 membri ai Curții Supreme de Justiție (2/3 din total), un număr mare de membri ai Congresului, un purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanților… Iată doar câteva dintre funcțiile-cheie în stat deținute astăzi de credincioși catolici.
„Anul 2016 va fi anul [politicii] catolice” în SUA, este opinia pe care o împărtășește și Stephen F. Schnech, director al Institutului pentru Cercetări Politice și Studii Catolice la Universitatea Catolică a Americii, din Washington. Schneck identifică drept apogeu al acestei tendințe alegerile prezidențiale din 2016, unde nu mai puțin de 12 posibili candidați sunt catolici, potrivit Catholic Courier. Schneck susține că „niciodată nu au fost alegeri (prezidențiale) în care așa mulți catolici să candideze ca anul acesta. Din punct de vedere istoric, a fost o creștere treptată a numărului de candidați catolici, dar 2016 va fi anul catolic.”
SUA au manifestat reticență față de catolicii care doreau să candideze pentru funcții în stat în secolele XIX și XX. În 1928, primul candidat catolic la președinție a pierdut tocmai din cauza religiei sale, potrivit lui Schnech. În 1960, John Kennedy, primul președinte catolic al SUA, a fost nevoit să asigure poporul american că nu va asculta de ordinele papei pentru a putea avea succes în campania electorală, potrivit directorului ACBC. De ce această teamă a americanilor de catolicism? „Teama că influența catolică va duce la sfârșitul libertății a rămas o caracteristică pe termen lung a anti-catolicismului american”, răspunde Brandi H. Marchant în „Definiți prin ceea ce nu suntem: Rolul anti-catolicimului în formarea identității americane timpurii”(teză de master, Liberty University, aprilie 2012). Teama aceasta este legată de dorința americanilor de a nu repeta istoria europeană și de a menține biserica separată de stat.
Însă anul acesta vine și cu altă noutate: papa Francisc se va adresa Congresului american în cadrul vizitei pe care o va efectua în SUA în luna septembrie. „Niciun papă sau lider religios care ocupă și funcția de șef de stat nu s-a adresat Congresului,” notează Biroul de Istorie al Camerei Reprezentanților SUA. Francisc se va adresa celor care promulgă legi în SUA, iar această ocazie pare să readucă în discuție relația biserică-stat.
Lasă un răspuns