Blog

Harvard lansează un curs online gratuit de alfabetizare religioasă

18 martie 2016 • din Blog, Externe

Platforma internațională edX găzduiește, începând cu 1 martie, un curs de istoria interpretării religioase susținut de profesori de la Harvard.

Circulația literaturii religioase cunoaște, în ultimii ani, o creștere spectaculoasă, uneori generată chiar de tragedii motivate religios. Așa se face, de pildă, că vânzarea traducerii în engleză a Coranului a explodat în Statele Unite, după atacurile de la 11 septembrie 2001. Însă circulația literaturii nu înseamnă automat o înțelegere mai bună a religiei, iar lucrul acesta s-a reflectat recent în Franța, unde, cu toate că vânzarea Coranului a crescut după atacul de la Paris, la fel s-a întâmplat și cu teama și prejudecățile privind islamul. Diane Moore, directorul proiectului Religious Literacy, din cadrul Harvard Divinity School, consideră că acesta este doar un exemplu de „răspândire globală a «analfabetismului religios»”.

Pentru a combate acest tip de analfabetism, Moore și alți cinci profesori de religie de la Universitatea Harvard, de la Harvard Divinity School și de la Facultatea Wellesley lansează o serie de cursuri online gratuite privind religiile lumii. Cursurile (în limba engleză) sunt oferite prin intermediul platformei de învățare numite edX, pe care Harvard University a lansat-o în colaborare cu Massachusetts Institute of Technology, în 2012.

Seria va include câte șase cursuri pe diferite teme, care vor fi difuzate, fiecare, timp de patru săptămâni. Moore va preda primul curs, programat să înceapă la 1 martie, care va avea ca temă „Alfabetizarea religioasă: tradiții și scripturi”. (https://www.edx.org/course/religious-literacy-traditions-scriptures-harvardx-hds-3221-1x). Celelalte cinci cursuri vor viza subiecte care țin de religii specifice: creștinism, budism, islam, hinduism și iudaism.

Moore este de părere că alfabetizarea religioasă trebuie să înceapă cu recunoașterea faptului că religiile nu sunt uniforme intern și că sunt anistorice. De aceea, crede Moore, alfabetizarea religioasă presupune mai mult decât să știi cei Cinci Stâlpi ai credinței islamice, sau cele Patru Adevăruri Nobile din budism. Alfabetizarea religioasă înseamnă să înțelegi că tradițiile religioase sunt diverse chiar în interiorul lor, se transformă continuu și joacă roluri complexe în viețile oamenilor.

Participanții la curs vor învăța despre interpretările istorice și contemporane ale textelor sacre, iar facilitatorii se așteaptă ca numărul celor înscriși să urce până la 50.000. Pentru cei interesați de obținerea unei diplome la finalul cursului, edX oferă posibilitatea aceasta contra unei taxe de 50 de dolari.

Sursa: semneletimpului.ro


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6078

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.