Blog

„Hrana ca medicament” – cartea unei autoare adventiste distinsă cu un premiu internaţional de excepţie

25 iulie 2017 • din Externe

O carte de nutriţie semnată de o autoare adventistă a fost distinsă cu un premiu de excelenţă în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Gourmand World Cookbook, organizată anul acesta în China.

Cartea Food as Medicine: Cooking for Your Best Health („Hrana ca medicament: Cum să gătești pentru a-ţi optimiza sănătatea”) a fost numită „Cea mai bună carte de reţete pentru sănătate și nutriţie din lume”, în cadrul unui eveniment prestigios dedicat în exclusivitate literaturii culinare, care a avut loc între 26 și 29 mai în Yantai, China.

Autoarea cărţii este nutriţionista Sue Radd, actualmente doctorandă la Universitatea din Sydney, unde desfășoară o cercetare pe tema relaţiei dintre nutriţie și sănătatea psihică, fiind în același timp și directoarea unei clinici de stil de viaţă din capitala Australiei. Radd deţine o acreditare avansată în domeniul practicii dieteticii, o diplomă pe care mai puţin de 2% dintre dieteticienii din Australia se pot lăuda că o deţin. Nutriţionistă cu 28 de ani de experienţă în domeniu, Radd a activat ca autoare de carte, vorbitoare publică și realizatoare de emisiuni televizate (Food InFocus). A mentorat zeci de dieteticieni și a oferit consultanţă unor companii alimentare, farmaceutice și de relaţii publice din Australia, Noua Zeelandă, Canada și Marea Britanie.

Cu toate acestea, când a aflat că a primit premiul din partea Gourmand World Cookbook, Radd s-a arătat extrem de surprinsă. „Premiul Gourmand este originar din Franţa și este o distincţie foarte râvnită. Nici în cele mai îndrăzneţe visuri ale mele nu mi-am închipuit că am putea câștiga!” Radd vorbește la plural pentru că, în spatele cărţii, alături de autoare, a stat o echipă de editori text și foto, un fotograf profesionist și un food-styler, care s-a ocupat ca mâncarea prezentată în volum să arate maximum de atractivă.

Andrew Irvine, reprezentantul Signs Publishing Books – editura care a publicat cartea –, a participat la ceremonia de decernare a premiilor și s-a declarat mândru de rezultatele efortului la care a luat parte. „E un privilegiu să primesc acest premiu ca reprezentant al echipei talentate care a făcut această carte posibilă. Și sunt uimit de sprijinul și încurajarea pe care le-am primit de la alţi chefi și profesioniști din industrie pe care i-am cunoscut pe parcursul procesului de decernare”, a declarat Irvine pentru Adventist News. „În lumea cărţilor de bucătărie nu există niciun alt premiu superior”, a mai spus Irvine, adăugând și că „standardele sunt foarte înalte, concurenţa este acerbă la fiecare categorie.” „Premiile acestea sunt Oscarurile Hranei”, aprecia o postare a Culinary Medicine Cookshops, pagină afiliată clinicii lui Sue Radd.

Edituri din peste 200 de ţări au luat parte la această competiţie anuală. Premiul a fost înmânat chiar de Edouard Cointreau, președinte al comitetului Premiilor Gourmand și fondator al acestora, în 1995. Familia Cointreau deine reţeaua de școli de gătit „Le Cordon Bleu”, precum și numeroase alte afaceri în industria alimentară. Premiile Gourmand reprezintă o distincţie acordată celor mai bune cărţi din domeniul alimentaţiei și vinului, precum și celor mai bune emisiuni de televiziune cu subiect culinar.

Anterior, cartea Food as Medicine a primit și premiul pentru „Cea mai bună carte de nutriţie și sănătate” din Australia, ceea ce a calificat-o pentru competiţia internaţională Gourmand și i-a crescut totodată și expunerea publică. Interesul pentru carte a dus la stabilirea unor acorduri pentru traducerea cărţii în limba germană, precum și în limba slovenă.

Sue Radd are propriul canal de YouTube, însă din păcate acesta nu a mai fost actualizat de aproximativ doi ani. Însă cei interesaţi să afle mai multe informaţii despre carte și să acceseze resursele puse gratuit la dispoziţia utilizatorilor de internet pot face acest lucru vizitând site-ul Nutrition and Wellbeing Clinic. Autoarea semnează și alte cărţi pe tema stabilirii unui echilibru psihic prin controlul alimentaţiei, cele mai cunoscute dintre acestea fiind: Eat to Live („Mănâncă pentru a trăi”) – tradusă în coreană și în franceză – și The Breakfast Book („Cartea micului dejun”) – distinsă cu premiul pentru „Cea mai bună scriere pe teme de nutriţie” acordat, în anul 2004, de Food Media Club Australia.

Într-un interviu pe care l-a acordat revistei adventiste Signs of the Times (Semnele Timpului), în anul 2007, Sue Radd mărturisea că a fost toată viaţa pasionată de nutriţie. Vorbind despre copilărie, pe care a trăit-o în Croaţia, alături de bunica ei, Sue declară: „Îmi amintesc zilele acelea fericite, când stăteam cu ea în bucătărie sau în grădină și făceam mâncare, de la zero. De exemplu, îmi amintesc cum făceam tăiţei pentru supă, îi puneam la uscat pe o sfoară prinsă de două scaune și apoi îi tăiam în fâșii subţiri-subţiri. Sau când tăiam câte un pui, îl opăream cu apă și apoi îi smulgeam penele – numai gândul că făceam asta mă înfioară acum, dar aceea a fost perioada în care mi s-a fundamentat interesul pentru hrană și în care m-am conectat cu sursa ei.”

Sue este astăzi vegetariană sau, mai bine zis, „aproape vegană”, cum ar corecta ea, fiindcă doar rar mai mănâncă câte un ou sau un iaurt cu conţinut redus de grăsime. A devenit interesată de vegetarianism în timpul facultăţii, când, spunea ea, i-a atras atenţia faptul că studiile care evaluau sănătatea vegetarienilor din diferite culturi și o comparau cu starea de sănătate a populaţiei generale în culturile respective (predominant carnivore) arătau constant avantaje de partea vegetarienilor. „«Trebuie să fie ceva acolo», mi-am spus, «asta nu se putea întâmpla dintr-o simplă coincidenţă»”, explica Radd.

În timpul studiilor universitare, Radd s-a convins că stilul de viaţă interacţionează cu genele noastre și că, prin intermediul fitonutrienţilor, hrana „vorbește” cu acestea. „Lucrurile pe care le mâncăm determină modul în care genele noastre se exprimă. (…) Prin urmare, chiar dacă avem un istoric de diabet de tip II în familie, cu ajutorul unui stil de viaţă adecvat boala poate fi prevenită complet.”

Cel mai încurajator mesaj pe care îl transmite autoarea prin cărţile ei este acela al autocontrolului. Autocontrolul este o veste bună fiindcă, prin intermediul lui, spune Radd, putem să evităm să ne confruntăm cu boli ale stilului de viaţă atât de răspândite astăzi în jurul nostru. „Putem face foarte multe pentru a preveni îmbolnăvirea.”

Când vine vorba de ce face ea însăși în această direcţie, Radd spune că a încercat foarte multe diete, însă în timp a reușit să perfecţioneze o dietă care îmbină obiceiuri alimentare din mai multe culturi. „Încep ziua cu nuci. Le pun peste cereale și le consum cu lapte de soia fortificat (de aici îmi iau vitamina B12 și calciul), de exemplu Sanitarium So Good (companie australiană care vinde și în România, n.r.). Mănânc o grămadă de legume – aproape zilnic – precum năut, soia, fasole neagră, fasole cannelini și borlotti, și le gătesc într-o mulţime de feluri. Consum și produse derivate din aceste ingrediente, cum ar fi tofu. Contrar unei prejudecăţi populare, sunt ușor de gătit. Când folosesc cereale, aleg cerealele integrale – fie că e vorba de soia sau in și consum pâine neagră și cereale pentru micul dejun cu un conţinut ridicat de fibre integrale, precum Weet-Bix. De asemenea, gătesc cu cereale integrale mâncăruri cu care înlocuiesc garniturile de piure sau orez alb, de exemplu.”

Radd este convinsă că o alimentaţie și un stil de viaţă sănătos pot să adauge ani vieţii. „O alimentaţie bună te poate ajuta să eviţi bolile, dar fiindcă toţi trebuie să murim de ceva până la urmă, e bine de știut că o dietă bună ne ajută și să restrângem bolile la un timp mult mai scurt, mult mai târziu în viaţă. (…) Chiar cred că e important ceea ce mâncăm și că fiecare îmbucătură contează.”


Sursa: semneletimpului.ro / Articol de Alina Kartman


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6078

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.