Blog

Estimare: La fiecare 6 minute un creștin este ucis

20 ianuarie 2017 • din Blog, Externe

Într-o perioadă în care terorismul reprezintă principala ameninţare, aproape că se uită că grupul cel mai expus intoleranţei religioase îl reprezintă creștinii.

„Creștinii sunt grupul religios cel mai persecutat din întreaga lume”, este concluzia unui nou studiu al Centrului pentru Studierea Noilor Religii, sintetizând datele culese pe parcursul anului 2016.

Comentând pe marginea acestui studiu, profesorul Massimo Introvigne, proeminent sociolog italian și director al Centrului de Studierea Noilor Religii, a menţionat că aproximativ 90.000 de creștini au fost asasinaţi din cauza credinţei în anul 2016, ceea ce echivalează cu faptul că la fiecare 6 minute un creștin și-a pierdut viaţa într-una din părţile globului. La acești martiri se adaugă un număr care oscilează între „500 și 600 de milioane de creștini care nu pot să-și trăiască credinţa în totală libertate”.

El a admis că cifra de 90.000 este „un pic mai liberală” decât statisticile altor organizaţii cu privire la martirii creștini. De exemplu, Open Doors SUA, care publică un raport anual asupra creștinilor persecutaţi din întreaga lume și oferă un clasament detaliat la nivel mondial al celor mai intolerante ţări, estimează o cifră mult mai mică.

În ultimul raport privind persecuţiile creștine, publicat la începutul anului 2016, Open Doors a menţionat că în jur de 7.000 de creștini au fost uciși pentru credinţa lor pe parcursul ultimului an estimat. Realizatorii acestui studiu recunosc însă posibilitatea ca cifrele reale să fie chiar mai mari. „Este o estimare extrem de conservatoare, în condiţiile în care nu am putut înregistra decât situaţiile în care am avut detalii cu privire la nume, loc, etc.”, a declarat pentru The Christian Post directorul organizaţiei. „Sunt probabil multe alte cazuri”, a continuat acesta.

Cifra estimată de Centrul pentru Studierea Noilor Religii este similară, prezentând o ușoară scădere, cu cea de 105.000 asasinate înregistrată în urmă cu doi ani. Referitor la statistica pe care a comentat-o, profesorul Introvigne a spus că, din cele 90.000 de victime, aproximativ 70% au murit în conflictele tribale din Africa. Centrul de Studii a inclus acest număr în statistică considerând că în mare parte este vorba de creștini care au refuzat să pună mâna pe arme din motive de credinţă. Celelalte 30 de procente au murit în atentate teroriste, distrugeri de așezări creștine, persecuţii din partea guvernelor, așa cum este cazul în Coreea de Nord.

„Fără a avea intenţia subevaluării suferinţei persoanelor din alte religii, creștinii sunt grupul cel mai persecutat din lume”, semnalează sociologul italian, fiind un rezultat direct al amplificării extremismului islamic. În ciuda violenţei la care au fost expuși, „în cea mai mare parte acești creștini au prezentat o mărturie statornică a credinţei lor, de multe ori iertându-i pe persecutori și rugându-se lui Dumnezeu pentru ei”, conchide Introvigne.

Raportul World Watch List din 2016 a indicat faptul că grupul creștinilor a fost mai persecutat ca niciodată până acum, organizaţia considerând că numărul creștinilor uciși a fost cu vreo 3.000 mai mare decât în raportul din 2015. „Crima reprezintă doar un element al persecuţiei”, a afirmat Fuentes, directorul organizaţiei. „Mulţi creștini au fost exilaţi, atacaţi, abuzaţi sau se confruntă cu greutăţi în viaţa de zi cu zi, din cauza credinţei lor.”

Pew Research Center spune că mai mult de 75 de procente din populaţia lumii locuiește în zonele cu restricţii religioase severe și mulţi dintre acești oameni sunt creștini. În ciuda numărului deja mare de creștini persecutaţi, Release International a declarat într-un raport abia publicat că se așteaptă ca persecuţia asupra creștinilor să se intensifice în 2017. Fuentes a fost de acord cu evaluarea Release International. „Din păcate, această tendinţă este în creștere de câţiva ani, deci este probabil că va continua să crească, mai ales odată cu răspândirea ISIS și a altor grupări extremiste în Africa, Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.”

Acest gen de declaraţii nu sunt chiar de dată recentă. „Creştinismul este religia cea mai persecutată de pe planetă”, comenta în 2013 cardinalului Jean-Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios. Mai concret, „80 de procente din persecuţiile religioase în lume sunt orientate către creștini”, ceea ce ar însemna o medie de 5 creștini pe minut, reliefa un jurnalist într-un ziar israelian.

„Avem acum mai mulţi martiri creștini decât în primele secole”, a spus și papa, chiar cu câteva zile în urmă, condamnând actele de barbarie comise în numele divinităţii. Ceea ce a ţinut pontiful roman neapărat să evidenţieze a fost capacitatea acestor martiri de a rezista în faţa violenţei. „Este un exemplu al credinţei lor. În ciuda încercărilor și pericolelor la care au fost supuși, ei au arătat cu curaj că Îi aparţin lui Hristos”, a continuat Francisc în faţa miilor de oameni adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

Sursa: semneletimpului.ro (articol de Florentin Lehaci)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.