Blog

Cum, ce și de ce să nu îi spui unui ateu

29 ianuarie 2016 • din Blog

Dacă în urmă cu câteva secole spiritualitatea ar fi fost considerată sinonimă cu religiozitatea, astăzi ea desemnează mai degrabă o profunzime a gândurilor și a sentimentelor, un efort conștient de autodezvoltare și de împăcare cu tine și cu lumea.

Din această perspectivă, majoritatea ateilor vor argumenta că spiritualitatea lor există, fiind chiar mai mai profundă sau mai complexă decât cea a „religioșilor”, doar că nu Îl are în centru pe Dumnezeul în care cred majoritatea oamenilor.

„Prea adesea oamenii cred că ateii se vor schimba dacă sunt convinși de existența lui Dumnezeu, motiv pentru care sunt bombardați cu argumente de indivizi bine intenționați”, scrie Julie Miller pentru Christian Post. „Credeți-mă pe cuvânt, au auzit deja – de nenumărate ori – toate aceste argumente, iar aceasta nu este o metodă bună de a interacționa cu un ateu, fie el străin sau prieten”, continuă aceasta.

Dar „cum, ce și de ce” nu ar trebui să îi spunem unui ateu?

Nu îi repetați lucruri pe care i le-au spus mulți alții înaintea dumneavoastră

Credem deseori, în mod eronat, că ceea ce nu a funcționat în trecut va funcționa acum. Atunci când încercați să schimbați convingerile unui ateu sau să îi demonstrați că gândește greșit, îi spuneți lucruri pe care le-a auzit de nenumărate ori și pe care nu îi face plăcere să le mai audă sau la care să vrea să răspundă. De fapt, e ca și cum ați vorbi ca radioul, însă el nu a avut ocazia de a alege frecvența.

Nu citați versete biblice

Fiecare dintre religiile lumii are o serie de texte sacre recunoscute și respectate de adepții ei, insă musulmanii nu recunosc autoritatea Bibliei, tot așa cum creștinii nu recunosc autoritatea Coranului. Deși Biblia constituie pentru mulți creștini fundamentul deciziilor cotidiene sau al concepției despre lume și viață, pentru atei aceasta este doar o carte cu posibile sfaturi bune, sau chiar cu gânduri „inspiratoare”, însă astfel de gânduri pot găsi și în Harry Potter sau Reader’s Digest. În plus, citarea versetelor biblice îi va convinge că sunteți, în continuare, angajat într-o conversație de unul singur.

„Dovedește că Dumnezeu nu există!”

Dacă argumentele noastre nu reușesc să convingă interlocutorul de existența lui Dumnezeu, putem fi tentați să îi cerem acestuia să demonstreze că Dumnezeu nu există. Ateii nu au susținut niciodată că o pot face, ci declară că nu cred în ceva ce nu pot vedea, iar cei care au ceva de demonstrat sunt cei care cred. Rolul cercetării este de a dovedi existența, nu inexistența elementului sau relației studiate.

Nu repetați aceleași argumente

Atunci când vedem că argumentele noastre nu funcționează, avem tendința de a le reformula și de a le repeta la nesfârșit, gândindu-ne că poate nu ne-am exprimat destul de bine sau că interlocutorul nostru nu le-a înțeles. Nici tonul vocii nu va convinge un interlocutor plictisit de a se tot întâlni cu „aceeași Mărie cu altă pălărie”.

„Mă voi ruga pentru tine”

Deși mulți creștini s-ar simți încurajați și întăriți dacă le-am spune că ne rugăm pentru ei, efectul este diferit dacă i-o spunem unei persoane care nu crede în existența lui Dumnezeu. În plus, unii dintre ei pot considera că inițiativa dumneavoastră denotă lipsă de respect. Aveți libertatea de a vă ruga pentru prietenul dumneavoastră ateu, însă nu îi declarați, uneori cu un aer de superioritate, că îi veți rezolva toate problemele cu o rugăciune. Ajutorul dumneavoastră ar fi mai apreciat decât rugăciunea.

În timp ce ateismul nu este un sistem de convingeri, acesta reprezintă o parte importantă a concepției despre lume și viață și a identității individului, iar fiecare astfel de greșeală pe care o facem în dialogul cu cel în cauză este percepută ca o ignorare a inteligenței și a complexității vieții lui interioare.

Sursa: semneletimpului.ro


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6085

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.