Blog

Copilul care a salvat misiunea Apollo 11

21 iulie 2009 • din Blog, Externe

In data de 23 iulie 1969, pe cand Apollo 11 se indrepta spre Pamant, dupa ce aselenizase, a aparut o problema neprevazuta, o problema pe care putea sa o rezolve doar un copil, relateaza CNN.

Pare un fragment dintr-un film, dar povestea este reala. Era in jurul orei 10:00, iar Greg Force, in varsta de zece ani, se afla acasa, alaturi de mama sa si cei trei frati ai sai. Tatal sau, Charles Force, era la munca. Charles Force era directorul statiei de monitorizare din Guam.

Statia a jucat un rol esential in revenirea misiunii Apollo 11 pe Pamant. O antena puternica asigura comunicarea intre NASA si echipajul misiunii. Dar, in ultima clipa, un lagar al antenei a cedat, facand-o aproape inutila.

Inlocuirea lagarului ar fi presupus oprirea antenei, dar NASA nu mai avea timp pentru acest lucru. Charles Force s-a gandit la o solutie inedita: Daca lagarul ar fi fost uns, ar fi putut functiona aproape normal. Era o singura problema: accesul la lagar se facea printr-un orificiu de doar sase centrimetri in diamentru, si nimeni nu avea o mana atat de subtire incat sa ajunga la piesa defecta, pentru a o unge cu vaselina.

La acel moment, Charles Force a trimis o masina pentru a-si aduce fiul la statia NASA. Odata ajuns, Greg a uns lagarul. Solutia a fost buna, iar statia a putut sa asigure comunicatiile cu misiunea Apollo 11, care a aterizat in siguranta a doua zi.

Si-a dorit sa fie astronaut

Atunci, Greg nu a stiut care a fost rolul sau, iar la 40 de ani de la acel moment a ramas foarte modest in ceea ce priveste contributia sa la succesul misiunii.

„Tot ce am facut a fost sa ung acel lagar”. „Tatal meu mi-a explicat de ce a fost important ce am facut, dar am fost luat prin surprindere de atentia de care m-am bucurat dupa aceea”, afirma Greg.

Rolul mic, dar foarte important jucat de Greg in primul pas al omului de pe luna a devenit o poveste de succes pentru presa din intreaga lume. El a primit chiar o scrisoare de multumire din partea lui Neil Armstrong: „Pentru Greg, cu multumiri pentru ajutorul acordat misiunii Apollo 11. Neil Armstrong.”

Visul lui Greg a fost sa ajunga astronaut. A absolvit fizica, dar nu a reusit sa treaca testele pentru admiterea in programul spatial din cauza ca era daltonist.

In prezent, Greg este proprietarul unei scoli de gimnastica, dar a ramas pasionat de astronautica.

„Cred ar fi important sa facem un pas mai departe, cum ar fi Marte”, spune Greg, care adauga insa ca i-ar placea sa vada si o noua aselenizare.

de Marius Mihaiescu
HotNews.ro


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6078

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.