Blog

Conferință privind relațiile dintre stat și biserici

8 aprilie 2016 • din Blog, Evenimente

Sub titlul „The Legitimate Scope of Religious Establishment” [Domeniul de aplicare legitimă a confesionalismului statal] s-a desfășurat o conferință internațională pentru a analiza diferitele modele de relații dintre stat și biserici, precum și impactul asupra libertății religioase și altor drepturi fundamentale.

Evenimentul, care a avut loc între 7 și 9 martie 2016 la Fondazione Studium Generale Marcianum din Veneția (Italia), a reunit academicieni și experți în libertatea religioasă din întreaga lume pentru a analiza caracteristicile esențiale ale statelor cu o biserică oficială, limitele care ar trebui să fie stabilite în aceste țări și tratamentul  privilegiat al unei religii de către stat.

Printre cei aproape treizeci de experți invitați la conferință, au fost și doi reprezentanți din America Latină: Dr. Rodrigo Vitorino Souza, de la Universidad Federal de Uberlandia (Brazilia), și Dr. Juan Martin Vives, de la Universidad Adventista del Plata, situată în Libertador San Martin, în provincia Entre Rios, Argentina.

Vives a vorbit despre statul confesional din punctul de vedere al minorităților religioase. „Când se vorbește despre statul confesional (ceea ce americanii numesc „religious establishment”),  de obicei se iau în considerare consecințele, pozitive sau negative, pentru religia majoritară. Însă rareori reflectăm la implicațiile serioase ale acestui model pentru minoritățile religioase”, spune Dr. Vives.

Potrivit cercetătorului adventist, nu este necesar să se recurgă la exemple extreme de persecuție religioasă pentru a înțelege că statul confesional afectează libertatea religioasă. Se pot lua în considerare, de exemplu, țările din America Latină. „Multe dintre ele au sisteme supranumite ‘de cooperare’, care de fapt maschează privilegii pentru religia majoritară și înregistrări, controale arbitrare sau taxe pentru minorități. În timp ce aceste diferențe juridice persistă, libertatea religioasă nu va fi deplină.”

Problema este că în această situație este deja destul de dificil pentru o persoană să aparțină unei minorități, pentru ca statul să consolideze și mai mult dezavantajele printr-un sistem juridic inechitabil. Într-un moment în care egalitatea este o valoare fundamentală în societate, acestea nu ar trebui să fie permise diferențele de tratament bazate pe religie. „Nu poate exista libertate fără egalitate”, concluzionează el.

Dr. Vives servește ca secretar al Servicios Académicos UAP, și, de asemenea, ca președinte și cercetător la Centrul de Studii de Drept și Religie. Recent a fost chemat, împreună cu alți experți în drept și religie de la UNASP (Centrul Universitar Adventist din Sao Paulo) și ai altor școli, pentru a forma un nucleu sudamerican adventist de cercetare privind libertatea religioasă. Proiectul, condus de Pr. Carnassale Helio, Director de Libertate Religioasă și Afaceri Publice al Bisericii Adventiste din America de Sud, are drept scop de a consolida, printr-o cercetare academică de prim nivel, efortul pe care l-a făcut Biserica Adventistă de-a lungul timpului în protejarea dreptului de libertate religioasă.

Sursa: Echipa ASN, Juan Martin Vives /noticias.adventista.es

Ultimele studii biblice

Din ţărână la stele
STUDIUL 13 » 21 MARTIE – 27 MARTIE
Marile puteri şi poporul lui Dumnezeu
STUDIUL 12 » 14 MARTIE – 20 MARTIE
De la luptă la biruinţă
STUDIUL 11 » 7 MARTIE – 13 MARTIE
Mărturisire şi mângâiere
STUDIUL 10 » 29 FEBRUARIE – 6 MARTIE
Curăţirea sanctuarului
STUDIUL 9 » 22 FEBRUARIE – 28 FEBRUARIE
De la marea învolburată, la norii cerului
STUDIUL 8 » 15 FEBRUARIE – 21 FEBRUARIE
Din groapa leilor în prezenţa îngerilor
STUDIUL 7 » 8 FEBRUARIE – 14 FEBRUARIE
De la aroganţă la distrugere
STUDIUL 6 » 1 FEBRUARIE – 7 FEBRUARIE
De la mândrie la smerenie
STUDIUL 5 » 25 IANUARIE – 31 IANUARIE
Din cuptor la palat
STUDIUL 4 » 18 IANUARIE – 24 IANUARIE
De la taină la descoperire
STUDIUL 3 » 11 IANUARIE – 17 IANUARIE
Din Ierusalim la Babilon
STUDIUL 2 » 4 IANUARIE – 10 IANUARIE
De la citire la înţelegere
STUDIUL 1 » 28 DECEMBRIE – 3 IANUARIE

Mai multe studii