Blog

Conferință privind relațiile dintre stat și biserici

8 aprilie 2016 • din Blog, Evenimente

Sub titlul „The Legitimate Scope of Religious Establishment” [Domeniul de aplicare legitimă a confesionalismului statal] s-a desfășurat o conferință internațională pentru a analiza diferitele modele de relații dintre stat și biserici, precum și impactul asupra libertății religioase și altor drepturi fundamentale.

Evenimentul, care a avut loc între 7 și 9 martie 2016 la Fondazione Studium Generale Marcianum din Veneția (Italia), a reunit academicieni și experți în libertatea religioasă din întreaga lume pentru a analiza caracteristicile esențiale ale statelor cu o biserică oficială, limitele care ar trebui să fie stabilite în aceste țări și tratamentul  privilegiat al unei religii de către stat.

Printre cei aproape treizeci de experți invitați la conferință, au fost și doi reprezentanți din America Latină: Dr. Rodrigo Vitorino Souza, de la Universidad Federal de Uberlandia (Brazilia), și Dr. Juan Martin Vives, de la Universidad Adventista del Plata, situată în Libertador San Martin, în provincia Entre Rios, Argentina.

Vives a vorbit despre statul confesional din punctul de vedere al minorităților religioase. „Când se vorbește despre statul confesional (ceea ce americanii numesc „religious establishment”),  de obicei se iau în considerare consecințele, pozitive sau negative, pentru religia majoritară. Însă rareori reflectăm la implicațiile serioase ale acestui model pentru minoritățile religioase”, spune Dr. Vives.

Potrivit cercetătorului adventist, nu este necesar să se recurgă la exemple extreme de persecuție religioasă pentru a înțelege că statul confesional afectează libertatea religioasă. Se pot lua în considerare, de exemplu, țările din America Latină. „Multe dintre ele au sisteme supranumite ‘de cooperare’, care de fapt maschează privilegii pentru religia majoritară și înregistrări, controale arbitrare sau taxe pentru minorități. În timp ce aceste diferențe juridice persistă, libertatea religioasă nu va fi deplină.”

Problema este că în această situație este deja destul de dificil pentru o persoană să aparțină unei minorități, pentru ca statul să consolideze și mai mult dezavantajele printr-un sistem juridic inechitabil. Într-un moment în care egalitatea este o valoare fundamentală în societate, acestea nu ar trebui să fie permise diferențele de tratament bazate pe religie. „Nu poate exista libertate fără egalitate”, concluzionează el.

Dr. Vives servește ca secretar al Servicios Académicos UAP, și, de asemenea, ca președinte și cercetător la Centrul de Studii de Drept și Religie. Recent a fost chemat, împreună cu alți experți în drept și religie de la UNASP (Centrul Universitar Adventist din Sao Paulo) și ai altor școli, pentru a forma un nucleu sudamerican adventist de cercetare privind libertatea religioasă. Proiectul, condus de Pr. Carnassale Helio, Director de Libertate Religioasă și Afaceri Publice al Bisericii Adventiste din America de Sud, are drept scop de a consolida, printr-o cercetare academică de prim nivel, efortul pe care l-a făcut Biserica Adventistă de-a lungul timpului în protejarea dreptului de libertate religioasă.

Sursa: Echipa ASN, Juan Martin Vives /noticias.adventista.es


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6078

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.