Blog

Chiar ajută sportul la formarea de noi neuroni?

5 februarie 2016 • din Blog, Externe

După ce a realizat că își ieșise din formă, dr. Wendy Suzuki, profesor de neuroștiinţe și psihologie la Centrul pentru Neuroștiințe al Universității din New York, a început să facă sport și, în doar câteva luni, a observat efectele pozitive ale acestui obicei. Transformările pe care le-a observat au determinat-o să înceapă un experiment prin care să studieze influența activității fizice asupra proceselor din creier.

Astfel a introdus un curs de un semestru, în cadrul instituției academice unde preda, denumit „Îți poate schimba sportul creierul?”. La fiecare curs, studenții trebuiau să participe la un antrenament de o oră de sport intens și apoi la o prelegere pe tema influenței activității sportive asupra creierului. De asemenea, au fost efectuate evaluări prin intermediul unor teste cognitive atât la începutul experimentului, cât și la final.

La sfârșitul semestrului, dr. Suzuki a observat la studenții participanți la curs o îmbunătățire a timpului de răspuns la teste. Mai mult, ea a comparat nivelul de stres de dinaintea examenelor atât la cei care au participat la curs, cât și la un grup de control, care nu a făcut regulat sport. A observat că cei dintâi au făcut față mai bine emoțiilor care precedă testările.

Transformările observate pot fi puse pe fondul efectului sportului asupra neurogenezei, procesul prin care se formează noi neuroni. Activitatea fizică stimulează creșterea de noi celule nervoase la nivelul hipocampului, o regiune cerebrală asociată cu memoria pe termen lung, cu imaginația și cu stările emoționale. Acești noi neuroni, formați în urma efortului fizic, „sunt diferiți de celulele vechi din hipocamp, sunt integrate în mai multe circuite ale hipocampului, mai repede”, a explicat dr. Suzuki pentru Fast Company.

Sportul declanșează şi un alt proces cu rol benefic pentru sănătatea și eficiența creierului. Hormonul irisin, secretat în timpul efectuării exercițiilor fizice, stimulează producerea proteinei BDNF (factor neurotrofic derivat din creier), care ajută neuronii să supraviețuiască, să transmită semnalele în creier și joacă un rol important în plasticitatea creierului, caracteristică esențială pentru procesele de memorare și de învățare. „Asemenea uleiului de la mașină, BDNF va unge rotițele și va face creierul să meargă mai bine”, punctează dr. Suzuki.

Studii anterioare susțin eficiența sportului în formarea de noi neuroni. Experții de la Karolinska Institutet (Suedia) au vrut să observe de ce sportul are efecte similare cu antidepresivele, în cazul depresiei, și astfel au ajuns la concluzia că ambele terapii ajută la formarea de noi neuroni în regiuni ale creierului asociate cu memoria și cu procesele de învățare. De asemenea, experții de la Universitatea Cambridge au descoperit că alergatul sau aerobicul sunt activități sportive care ajută la formarea de noi neuroni într-o regiune cerebrală asociată cu formarea de noi amintiri și cu rememorarea, notează The Guardian.

Sursa: semneletimpului.ro


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6085

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.