Blog

Biserica Adventistă și fenomenul transsexualităţii

23 mai 2017 • din Blog, Externe

Pe 11 aprilie 2017, Comitetul Executiv al Bisericii Adventiste la nivel mondial a votat o declaraţie legată de subiectul transsexualităţii. Este prima declaraţie pe această temă adoptată de forul de conducere al Bisericii Adventiste, dar nu și singura în rândul comunităţilor protestante.

În 2014, Convenţia Baptiștilor din Sud, cea mai mare comunitate a bisericilor baptiste din Statele Unite, reprezentând aproximativ 15 milioane de membri, a votat în cadrul convenţiei din Baltimore o declaraţie pe aceeași temă. Documentul adoptat afirmă că oamenii „au fost creaţi după chipul lui Dumnezeu și pentru slava lui Dumnezeu”, că încă de la început Creatorul a lăsat două sexe „distincte și complementare”, iar identitatea lor, conform tiparului creat de Dumnezeu încă de la început, este dată de „sexul biologic, nu de propria percepţie”. În final documentul afirmă că persoanele transsexuale sunt „purtătoare ale chipului Dumnezeului Atotputernic”, ceea ce implică respect, deschidere, sfat, dragoste și compasiune, dar același document condamnă orice mijloc prin care poate fi alterată sexualitatea biologică a unei persoane și este împotriva eforturilor „culturale” sau ale oficialilor guvernamentali de a valida transsexualitatea ca o opţiune fără implicaţii morale.

Documentul votat de Biserica Adventistă vine în contextul presiunilor tot mai mari din societatea americană de a considera schimbarea sexului o opţiune personală, determinată de percepţia personală, și nu de sexul biologic al individului. Pe de altă parte, această schimbare de opinie a societăţii faţă de persoanele transsexuale a făcut ca multe comunităţi locale adventiste să se confrunte cu probleme destul de sensibile pe acest subiect, ceea ce a grăbit și mai mult adoptarea documentului, în încercarea de a trasa o line de urmat cât mai clară.

Biserica Adventistă a început să se exprime pe această temă încă din anul 2008, odată cu publicarea de către Institutul de Cercetări Biblice a unui articol semnat de bine-cunoscutul teolog Angel Manuel Rodriguez – „Operaţia de schimbarea de sex – o opinie” –, în care se afirmă că, deși fenomenul are foarte multe elemente necunoscute și sensibile, „schimbarea de sex pentru a satisface anumite dorinţe homosexuale… nu poate eluda perspectiva etică și morală a Bibliei în privinţa homosexualităţii”, iar în final autorul crede că aceia care încearcă să facă acest lucru „acţionează împotriva voinţei descoperite a lui Dumnezeu”.

Un alt document pe același subiect, semnat de comitetul de etică, a fost adoptat de Institutul de Cercetări Biblice în octombrie 2014 și a extins articolul lui Rodriguez din 2008. Documentul răspundea unor întrebări extrem de practice venite din partea bisericilor locale, cum ar fi cea legată de primirea prin botez a persoanelor transsexuale, sau întrebări legate de căsătoria lor religioasă. Documentul recomandă ca o persoană care a efectuat o operaţie de schimbare de sex înainte de cunoașterea principiilor Evangheliei să fie primită în rândul membrilor bisericii fără a i se solicita o revenire la sexul de la naștere, deoarece în multe cazuri o astfel de operaţie este ireversibilă. Dar același document descurajează hotărât căsătoria unor astfel de persoane.

Ce aduce nou documentul din 2017?

Spre deosebire de cele două documente amintite, care aveau valoare consultativă, documentul votat luna aceasta este general aplicabil, fiind un document oficial asumat de Comitetul Executiv, cea mai înaltă autoritate în Biserica Adventistă între sesiunile Conferinţei Generale, care au loc o dată la cinci ani.

Adoptarea acestei declaraţii dovedește că Biserica Adventistă încearcă să găsească o soluţie biblică și pastorală la o situaţie care afectează din ce în ce mai multe persoane. De fapt, trebuie să amintim aici că documentul propus la vot reprezintă a 21-a variantă a declaraţiei elaborate iniţial și că la întocmirea acesteia au fost consultaţi pastori, teologi, medici, psihologi, precum și alţi specialiști din interiorul bisericii, dar și din afara ei, în încercarea de a găsi cele mai bune exprimări pe baza teologiei biblice și în spiritul iubirii lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, conducătorii Bisericii Adventiste au afirmat că această declaraţie ar mai putea fi modificată în anii următori dacă se constată că anumite elemente ar trebui adăugate sau anumite perspective îmbunătăţite.

Pentru definirea termenilor autorii au apelat la Manualul de diagnostic și statistică al bolilor mintale (Diagostic and Statistical Manual of Mintal Disorders, orig.), editat de Asociaţia Psihiatrică Americană, ediţia a 5-a, 2013, ceea ce arată o mare grijă pentru termenii folosiţi. Termenul de specialitate pentru ceea ce în mod comun se numește „tulburare de gen, sau de sex” este „disforia de gen” (gender dysforia) și reprezintă o incongruenţă între sexul biologic și percepţia psihologică a acestuia de către individ.

Astfel declaraţia recunoaște situaţia unică a unor astfel de persoane și cunoștinţele limitate pe acest subiect, dar afirmă că și pentru aceste persoane „Scriptura oferă principii de călăuzire și sfat”.

Încă de la început se afirmă că Dumnezeu i-a creat pe primii noștri părinţi ca persoane distincte identificate ca bărbat și femeie. „Biblia leagă în mod evident genul de sexul biologic al persoanei și nu face o distincţie între cele două.” Această trimitere la argumentul ordinii lăsate de Dumnezeu la creaţie este o notă accentuată frecvent de Biserica Adventistă și afirmată în mai multe declaraţii adoptate în ultimii ani.

Chiar dacă documentul recunoaște că „disforia de gen nu este în sine un păcat”, aceasta poate duce la „alegeri păcătoase”. Tocmai de aceea „atâta vreme cât sunt dispuse să își conducă viaţa după principiile învăţăturii biblice legate de căsătorie și sexualitate”, aceste persoane pot fi membre ale Bisericii Adventiste. Dar în același timp se afirmă foarte clar că „orice activitate sexuală în afara căsătoriei heterosexuale este păcat”. Deși se recunoaște că disforia de gen poate fi o afecţiune reală, documentul descurajează orice încercare de schimbare a sexului sau căsătoria celor ce au trecut printr-un astfel de proces.

În partea finală a documentului se afirmă că Biblia îi cheamă pe urmașii lui Hristos să îi iubească pe toţi oamenii și să îi trateze cu demnitate și respect, condamnând orice act de violenţă, abuz sau dispreţ faţă de persoanele transsexuale. Ultimul punct al documentului reamintește vestea bună a Evangheliei că oamenii pot fi iertaţi și schimbaţi de Iisus Hristos de orice păcat, inclusiv de cele de natură sexuală, fie că sunt comise de persoane heterosexuale, homosexuale sau transsexuale.

Pastorul Ted Wilson, președintele Bisericii Adventiste la nivel mondial, afirma în deschiderea sesiunii care a pus în discuţie acest document că „nu este un subiect ușor” și că prioritar pentru cei ce l-au redactat a fost să ofere un cadru de înţelegere biblic asupra subiectului, urmând ca „la nivel regional să se folosească acest cadru biblic pentru aplicaţii specifice fiecărei zone”.

Sursa: semneletimpului.ro / articol de ADRIAN NEAGU


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6078

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.