Blog

Biserica Adventistă preocupată de Raportul SUA privind Libertatea Religioasă

25 iunie 2016 • din Blog, Externe

Raportul din acest an al Comisiei SUA privind libertatea religioasă internațională afirmă că la nivel mondial aceasta s-a deteriorat în ultimele 12 luni, citând zeci de exemple de detenții pe motive religioase pe parcursul anului trecut și adăugând opt țări (Egipt, Irak, Nigeria, Pakistan, Vietnam, Tadjikistan, Siria și Republica Centrafricană) la lista sa de „țări de atenție specială”.

Raportul, de 270 de pagini, lansat la 1 mai, conține numeroase cazuri de detenție pe motive religioase, inclusiv un poet și artist din Arabia Saudită, care a fost condamnat la moarte după ce a fost acuzat de răspândire a ateismului. Pedeapsa a fost schimbată mai târziu la 800 de lovituri de bici și opt ani de închisoare. Raportul menționează, de asemenea, un pastor creștin și soția lui, care execută o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru că s-au opus unei campanii guvernamentale pentru eliminarea crucilor de pe culmea bisericilor.

Ganoune Diop, director al afacerilor publice ale Bisericii Adventiste mondiale și al Departamentului de libertate religioasă, a considerat concentrarea raportului asupra deținuților de conștiință „o confirmare tulburătoare a tendințelor globale de lungă durată.”

„În realitate, însă, nu există nici o modalitate de a verifica amploarea acestei tragedii”, a spus Diop. „Multe cazuri nu sunt niciodată mediatizate și un număr incalculabil de bărbați și femei din întreaga lume suferă conform legilor închisoare sau mai rău, ceea ce impune o anumită viziune asupra lumii religioase.”

Diop a subliniat cazul Sajjad Masih, un credincios în vârstă de 32 de ani, adventist în Pakistan, care a fost condamnat în 2013 la închisoare pe viață, după ce a fost acuzat de defăimarea profetului Mohamed conform controversatelor legi pakistaneze despre blasfemie. Masih declară că este acuzat pe nedrept.

„Legile care oprimă minoritățile religioase în numele unei credințe majoritare, nu contravin doar legilor și normelor internaționale privind drepturile omului, dar aceasta denaturează însăși natura credinței în sine”, a spus Diop. „Biserica Adventistă consideră că libertatea de conștiință este temelia adevăratei credințe. Și această libertate este întemeiată pe demnitatea înnăscută a fiecărei ființe umane – un dar inalienabil al Creatorului nostru”.

Raportul Comisiei SUA cu privire la libertatea religioasă internațională documentează  continuarea abuzurilor în 33 de țări și regiuni, dar se concentrează în special în acest an asupra situației deținuților de conștiință și de numărul tot mai mare de refugiați care fug de persecuția religioasă.

Printre cei care au fugit de abuzuri religioase anul trecut, potrivit raportului, au fost mii de musulmani Rohingya din Myanmar, aproximativ jumătate de milion de eritreeni și milioane de bărbați, femei și copii, creștini și musulmani deopotrivă, strămutați datorită violențelor din Siria și Irak.

Raportul este „o puternică reamintire că biserica și toți cei care pledează pentru libertatea religioasă trebuie să mențină aceste abuzuri în atenția comunității internaționale”, a declarat Nelu Burcea, director asociat al Afacerilor publice al Bisericii Adventiste mondiale și al Departamentului libertății religioase, care reprezintă Biserica la Națiunile Unite.

„Deși este important ca guvernele individuale, cum ar fi Statele Unite, să ia măsuri unilaterale în sprijinul libertății religioase internaționale, un progres real necesită un efort internațional concertat pentru a constrânge țările care nu respectă aceste cerințe să-și îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional”, a declarat Burcea.

Într-o încercare de a pleda pentru o mai mare conștientizare a abuzurilor împotriva libertății religioase și pentru implicare guvernamentală, Biserica Adventistă va colabora cu Centrul de Libertate Religioasă al Institutului Newseum din centrul orașului Washington pentru un summit internațional privind libertatea religioasă în cursul acestei luni. Dwayne Leslie, organizator de evenimente și director asociat al Afacerilor publice al Bisericii Adventiste mondiale și al Departamentului libertății religioase, a declarat că adunarea va reuni lideri publici, susținători ai libertății religioase și jurnaliști pentru a analiza provocările actuale privitor la libertatea religioasă în întreaga lume și de a explora modalități de a colabora la obiective comune.

Dintre prezentatori vor face parte fostul reprezentant al SUA, Frank Wolf, un susținător de frunte al legislației internaționale pentru libertatea religioasă de-a lungul carierei sale în Congres; Knox Thames, consilier special pentru minoritățile religioase din Orientul Apropiat și Asia Centrală și de Sud în cadrul Departamentului de Stat al SUA, și Erast J.O. Mwencha, vicepreședinte al Uniunii Africane. Printre jurnaliștii care se vor adresa grupului sunt E.J. Dionne, comentator politic și autor de articole pentru The Washington Post, și Lynn Sweet, șeful biroului din Washington al Chicago Sun-Times.

Sursa: Bettina Krause,
CD-EUDNEWS – Serviciul oficial de știri al Diviziunii Inter-europene


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon comments.php. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6078

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.