Sigiliu al regelui Ezechia, descoperit la Ierusalim
3 decembrie 2015 • din Blog, Evenimente, Externe
O descoperire arheologică făcută ieri, la Ierusalim, se adaugă la tezaurul vestigiilor care atestă acuratețea istorică a anumitor pasaje biblice.
Arheologii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au dezgropat miercuri, în apropiere de Muntele Templului, un sigiliu împărătesc din timpurile biblice. Sigiliul este inscripționat cu textul „aparținând lui Ezechia [fiul lui] Ahaz, regele lui Iuda”. De asemenea, sigiliul mai cuprinde însemne cu „doi sori înaripați, cu aripile orientate în jos și flancați de două ankh-uri, ca simboluri pentru viață”, a relatat un comunicat al Universității Ebraice.
Descoperirea readuce la viață narațiunea biblică a regelui Ezechia, despre care arheologul Edwin Thiele spunea că ar fi domnit între anii 715 și 686 î. Chr. În timpul vieții lui Ezechia, Regatul Israel a fost dus în robie de către împăratul asirian Sargon al II-lea (720 î. Chr.), iar în timpul domniei lui ca rege al lui Iuda, Ierusalimul a fost asediat de către Sanaherib (701 î. Chr.).
Principalele relatări biblice privindu-l pe regele Ezechia se găsesc în cărțile 2 Împărați 18-20, Isaia 36-39 și 2 Cronici 29-32. Primul verset din capitolul 25 al cărții Proverbe menționează că zicerile care îi urmează sunt o antologie culeasă de „oamenii lui Ezechia, împăratul lui Iuda”. Și cărțile profetice Ieremia, Osea și Mica fac referire la domnia lui Ezechia, mai ales că atât Osea, cât și Mica au profetizat în timpul acesteia.
Ezechia a fost contemporan și chiar a interacționat cu profetul Isaia, regele fiind unul dintre cei mai notabili reformatori spirituali ai Israelului. Ezechia a interzis închinarea la idoli în Templul din Ierusalim, conducând poporul să se închine unui Dumnezeu unic, potrivit cu poruncile date prin Moise. El a distrus „înălțimile” idolatre și „șarpele de aramă” (Nehuștan), despre care se spune că a fost construit de Moise la porunca lui Dumnezeu, dar care a fost ulterior transformat în obiect de adorare idolatru. Ceea ce a făcut Ezechia a fost, într-un fel, să centralizeze închinarea, desemnând ca loc preferat pentru aceasta Templul din Ierusalim. De asemenea, regele a reluat ritualul pelerinajului pascal și tradiția de a invita triburile risipite ale Israelului să ia parte la ceremonia Paștilor.
Portretul biblic al regelui Ezechia este unul elogios: „El a făcut ceea ce este plăcut înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său David. (…) El și-a pus încrederea în Domnul, Dumnezeul lui Israel și, dintre toți împărații lui Iuda care au venit după el sau care au fost înainte de de el, n-a fost niciunul ca el.” (2 Cronici 18:3,5)
Arheologii care s-au ocupat de excavație sunt convinși că Ezechia și-a făcut singur sigiliul, precizând totodată că acesta prezintă „urme de șnururi subțiri în lutul de pe spate, fiind cel mai probabil folosite la legarea documentelor din papirus”.
Vestigiul descoperit ieri este se pare primul însemn aparținând unui rege israelian sau iudeu găsit vreodată în timpul unei excavații științifice. Dr. Eliat Mazar, coordonatorul sitului arheologic spunea că „întotdeauna există întrebări privitoare la faptele reale din spatele istoriilor biblice. Acum avem șansa să ne apropiem cât mai mult posibil de persoana în sine, chiar de rege.”
Descoperirea a fost făcută într-un sit aflat foarte aproape de Muntele Templului, considerat cel mai sfânt loc din Ierusalim și al treilea cel mai sfânt loc al islamului. Lucrările arheologice în zonă generează deseori conflicte între cele două tabere, notează The Times of Israel.
Sursa: semneletimpului.ro
Lasă un răspuns