Blog

Sunt adventiștii „moștenitorii” Reformei?

14 iunie 2016 • din Blog

Al doilea Simpozion Internațional al Institutului de Studii Adventiste  al Colegiului Teologic Adventist de Ziua a Șaptea din Friedensau (lângă Magdeburg), a avut loc între 9 și 12 mai 2016 cu tema „Percepții ale Reformei protestante în Adventismul de ziua a șaptea” și s-a încheiat cu o excursie la Wittenberg (orașul lui Luther).

Prima jumătate a simpozionului s-a axat asupra marilor reformatori, iar a doua jumătate a fost dedicată tradiției anabaptiștilor, așa-numita „aripă radicală” a Reformei. Ultima zi a studiilor a scos în evidență influența Reformei asupra Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea luându-se în considerare două perioade controversate din istoria adventistă.

„Moștenirea” de la Reformă până la Anabaptiști

Timothy Arena, absolvent al Universității Andrews din Berrien Springs, Michigan (SUA), a discutat despre doctrina mântuirii a lui Philip Melanchton (1497-1560). El a oferit o linie istorică conceptuală între Melanchthon, Jacobus Arminius (1560-1609), John Wesley (1703-1791) și Ellen G. White (1827-1915), fondatoare a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.

Adventiștii au fost influențați în mod direct sau indirect de către creștini, în special de tradițiile protestante din timpul lor. Dr. Reinder Bruinsma, mult timp liderul Bisericii Adventiste olandeze, a fost de asemenea de acord cu ideea adventistă de „biserică”. Oricum, această influență a fost mai degrabă urmarea ignoranței decât rezultatul unui studiu profund.

Dr. Michael Campbell, lector la Institutul Adventist Internațional de Studii Avansate din Silang, Cavite, Filipine, a comparat teologia Sfintei Cine cu Martin Luther și cu primii adventiști. Adventiștii par să se apropie mai degrabă de ideile reformatorului Zwingli din Zurich, decât de Luther. În acest sens, este clar că ei nu au urmat Protestantismul convențional.

Anabaptiștii, sau „reformatorii radicali”, au fost obiectul a trei prezentări. Dr. Martin Roth Cone, profesor de istorie bisericească la Colegiul Teologic Elstal de lângă Berlin, s-a concentrat pe diferite grupuri de anabaptiști din Europa. Dr. Trevor O’Reggio, profesor de istorie bisericească la Universitatea Andrews din Statele Unite, a comparat punctele importante ale învățăturii teologice a Anabaptiștilor cu cele ale adventiștilor și a constatat că există asemănări semnificative. Dr. Charles Scriven, președinte al Adventist Forum (Roseville, California), a prezentat lucrarea teologului anabaptist James William McClendon (1924-2000) și posibila semnificație a acesteia pentru adventism.

Controversă în istoria adventistă

Dr. Johannes Hartlapp, profesor de istorie bisericească la Universitatea Friedensau, a prezentat interpretarea Reformei din perspectiva lui Ludwig R. Conradi (1856-1939). Conradi a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Europa la începutul secolului al 20-lea. El a fost dornic să caute similitudini în înțelegerea lui Luther cu privire la sfârșitul vremurilor și Antihrist. Cu toate acestea Conradi nu a acceptat înțelegerea teologică de bază a lui Luther a doctrinei îndreptățirii, ceea ce a condus la o imagine greșită a Reformei.

„Descoperirea Conferinței Generale din 1888” a fost subiectul Dr. Woodrow Whidden, profesor pensionar la Universitatea Andrews. Această întâlnire a conducătorilor Bisericii Adventiste din 1888, în Minneapolis, SUA, a fost un punct de cotitură în istoria Bisericii. Whidden a spus că prin influența lui Ellen White Biserica Adventistă a avut o înțelegere mai clară a principiilor Reformei Sola Gratia (numai prin har) și Sola Fide (numai prin credință).

Dr. Gilbert Valentine, profesor la Universitatea Adventistă La Sierra din Riverside, California, a descris în discursul său conflictul intern al bisericii despre sensul îndreptățirii prin credință, prezentând ce s-a întâmplat în anii 1960 și ’70, în special în Australia și SUA. Datorită diferitelor reacții ale teologilor Reformei, a apărut o polarizare care a dus la ciocniri violente asupra principalelor învățături și a misiunii Bisericii care continuă să răsune și astăzi.

Dr. Rolf Poehler, profesor de teologie sistematică la Friedensau, a încheiat prezentările cu tema „Sunt adventiștii de ziua a șaptea ’moștenitori’ ai Reformei”?

Primul Simpozion Internațional al Institutului pentru Studii adventiste a avut loc în luna mai 2014, iar tema a fost „Impactul primului război mondial asupra  Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea”.

Sursa: EUDNEWS / Diviziunea InterEuropeană


Deprecated: Fișierul Temă fără comments.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog să incluzi un șablon comments.php în tema ta. in /homepages/23/d658865528/htdocs/7adventist.com/wp-includes/functions.php on line 6085

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Zecimi și daruri

Departamentul Trezorerie dorește să aducă la cunoștință atât membrilor cât și vizitatorilor posibilitatea de a oferi zecimile și darurile într-o modalitate adaptată condițiilor actuale.

Descarcă informații trezorerie

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu Marius Stancu, telefon: 677.499.737.