Conferință internațională privind libertatea religioasă
4 iunie 2016 • din Blog, Externe
O conferință internațională intitulată „Libertate, religie, securitate: termeni antagonici?” a avut loc la Madrid pe 12-13 mai 2016, într-o sală a Facultății de Drept a Universității Complutense.
Conferinţa a constat din șase panouri în care diverse personalități din lumea politică și academică, la nivel național și internațional, au prezentat opinii cu privire la rolul educației în prevenirea violenței, a terorismului și a genocidului în numele religiei.
Au participat, printre alții, Dr. Adama Dieng, secretar general adjunct și consilier special pentru prevenirea genocidului la ONU, Dr. Harry Kuhalampi, membru consultativ al Parlamentului European, Dr. Jaime Rosell Gravados, director general adjunct pentru relațiile cu confesiunile religioase din cadrul Ministerului Justiției, Dra. Belén Alfaro Hernández, ambasador al Misiunii speciale pentru Alianța Civilizațiilor și Dialogului Interreligios din cadrul Ministerul Afacerilor Externe.
Discuțiile s-au axat pe teme cum ar fi „Religia ca o resursă pentru prevenirea conflictelor”; „Terorismul în numele religiei”; „Abuzul statului cu privire la culte și minorități religioase”; „Rolul educației în protejarea împotriva violenței”.
În cadrul ceremoniei de deschidere, directorul general adjunct pentru relații cu religiile din Spania, Jaime Rossell, a susținut că „religia, pacea și securitatea nu ar trebui să fie în conflict”. Mai mult decât atât, aceste aspecte trebuie studiate în universități. „Problemele care urmează să fie discutate sunt de o mare importanță și avem nevoie de a invita mai multe organizații internaționale în academii, pentru ca studenții să poată dobândi o cunoaștere mai bună despre libertatea religioasă și libertatea de conștiință”.
Ambasadorul spaniol pentru Dialog Interreligios al Ministerului Afacerilor Externe, Belén Alfaro, a subliniat faptul că Spania este „într-adevăr angajată în îmbunătățirea dialogului interreligios. Este o prioritate pentru noi”, a declarat ea. Apoi a enumerat eforturile făcute de Spania în calitate de co-fondator al Centrului Internațional pentru dialog interreligios și intercultural (KAICIID).
Secretarul general adjunct al Organizației Națiunilor Unite și consilierul special pentru prevenirea genocidului, Adama Dieng, a fost invitat să vorbească despre non-violență, într-un context în care, așa cum au fost raportate, multe „crime atroce” sunt comise „în numele lui Dumnezeu”. Dieng a susținut că „pacea este un concept religios”, și că pentru mulți oameni din diferite părți ale lumii „religia este un factor motivatoriu.”
Kishan Manocha, consilier superior pentru libertatea de religie și credință la Biroul pentru instituții democratice și Drepturile omului, a afirmat că trebuie să ne asigurăm libertatea religioasă, deoarece este „un principiu vital”.
Pe parcursul sesiunilor de lucru, participanții au discutat despre motivul pentru care religiile sunt folosite pentru violență și au încercat să găsească modul în care liderii religioși pot coopera cu cadrele universitare internaționale și liderii politici ca să dezvolte o cultură a păcii, armoniei și libertății religioase, menținând în același timp securitatea.
Facultatea Adventistă de Teologie a fost reprezentată la această conferință de decan, Dr. Antonio Lopez Postigo, care a intervenit în calitate de vorbitor în al șaselea panou și de rectorul Centrului Adventist de Educație de la Sagunto, Dr. Miguel Angel Cervera Roig, care a moderat în acest panou.
Conferința a fost închisă de ministrul Justiției al Guvernului Spaniei, D. Rafael Catalá Polo.
Evenimentul a fost organizat de către secretarul general al Asociației Internaționale pentru Libertate Religioasa (AIDLR) și ambasador al Bisericii Adventiste Inter-europene la Organizația Națiunilor Unite, Dr. Liviu Olteanu.
Sursa: Silvia Roig – Noticias Adventistas / EUDNews
Lasă un răspuns